Начало Новини Гонят художника Еленко Петков от общинското жилище, в което живее
Гонят художника Еленко Петков от общинското жилище, в което живее
19 March 2018

Художникът Еленко Петков може да остане на улицата, след като изтече договора му за наем за настаняване в общинското жилище, в което живее от десет години. 64-годишният творец научава, че на 21 април ще му бъде връчена заповед за освобождаване на жилището в блок „Млади семейства“ №1.


19_03_2018_elenko_4.jpg19_03_2018_elenko_1.jpg

19_03_2018_elenko_3.jpgКогато отива да си плати месечния наем му от общинската администрация му обясняват, че максималният срок за предоставяне на общинско жилище на един наемател е десет години, според измененията в Наредба №17 за условията и реда за установяване на жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. Изключение се прави само за хората, които са на 75-годишна възраст и имат решение от ТЕЛК за 71% инвалидност. Известният художник е преживял инфаркт и има телково решение за 71% трайно намалена трудоспособност, но не отговаря на възрастовия критерий. Освен исхемична болест на сърцето, има макулна дегенерация, която причинява прогресивна загуба на централното зрение.

19_03_2018_elenko_2.jpg„Получавам 169 лева пенсия по болест, с които едвам покривам комунално-битовите разходи за наем, ток, вода, телефон, а каквото остане го давам за лекарства и храна. Не знам какво ще правя при тези условия – нито мога да си позволя с тези доходи да наема квартира, нито има къде да отида, нито на кого да разчитам за финансова помощ“, разказа художникът.

Според него общинската власт трябва да прилага индивидуален подход, а не да действа институционално при реализацията на социални политики. 64-годишният мъж смята, че не е редно местната власт власт да се разпорежда с хората сякаш са неодушевени предмети, а трябва да разглежда случаите в техния социален контекст.

Известният автор и член на разградската организация на Съюза на българските художници споделя, че е изпаднал в немилост, защото през живота си не е бил материалист. Казва, че е нарисувал над 500 икони и 1000 картини, по-голямата част от които е подарявал, а не е продавал.

„Никога не съм бил сребролюбец, затова в края на живота си ще остана на улицата и вероятно ще умра свит в някой кашон. В безизходната ситуация, в която се намирам, утеха ми носи единствено вярата, че страданието е път към духовно усъвършенстване“, допълни Еленко Петков.

Антония КИРИЛОВА