Търсене

Начало Новини Турска режисьорка поставя спектакъла „Ех, младост“ в Разград
Турска режисьорка поставя спектакъла „Ех, младост“ в Разград
19 March 2018

Турската режисьорка и телевизионна водеща Елван Демир поставя на разградска сцена спектакъла „Ех, младост“ с участието на певци, музиканти и танцьори от сцена „Назъм Хикмет“. Новият проект ще бъде представен пред широката публика на 27 март – Международния ден на театъра.


19_03_2018_teatar.jpg„Целта на спектакъла е да изгради своеобразен мост между българската и турската култура чрез езика на изкуството“, разказа авторката на постановката, която има балканско изселническо потекло.

Демир е завършила специалност „Турски народни песни и танци“ и е водеща на две телевизионни културни предавания. В работата си като журналист запознава зрителите с турската народна музика от всички фолклорни области и музикалните традиции на Балканите. В една от програмите, които подготвя, се запознава с представители на разградската сцена „Хазъм Хикмет“ и се ражда идеята за общ проект.

В момента текат репетициите за спектакъла, който включва песни и танци от различни етнографски области на Турция. Лирическите герои изживяват целия спектър от човешки чувства – любов, привързаност, доверие, предателство, омраза, самота. Една от ключовите теми, които са застъпени в продукцията, е свързана с гурбета. Чрез средствата на музиката и танца, се пресъздават турски традиции и обичаи за годеж, сватба, изпращане на близки в казарма и в чужбина. Спектакълът ще бъде на турски език, но ще има и превод на български.

Вокален ръководител на състава е Шукран Шукри-Адрианова, хореографията е дело на Виолета Желязкова и Зехти Бамов, а за сценографията отговаря Теодор Даскалов. На сцената ще излязат петима певци, шестима музиканти и десет танцьори от сцена „Назъм Хикмет“.

По покана на изселническа организация спектакълът „Ех, младост“ ще бъде изнесен на 24 април в Държавния театър в Бурса. Има предложения за гостуване на родна сцена в градовете Шумен, Търговище и Русе, допълни директорът на Театрално-музикалния център Тодор Мадолев.


Антония КИРИЛОВА