Начало Искам думата "Водоснабдяване Дунав" ни изнудва да плащаме чужди сметки
"Водоснабдяване Дунав" ни изнудва да плащаме чужди сметки
21 March 2018

Вълна на недоволство срещу практиката на "Водоснабдяване - Дунав" ЕООД да добавя към сметките за вода на клиентите си и кубици от показанията от общия водомер се надигна от поредна жилищна сграда в Разград. Блокът на ул. "Йордан Чобанов" 9 е с два входа с 18 апартаменти, 2 боксониери и 13 гаража. Към фактурите на всички тях са добавени въпросните кубици, които не са отчетени от техните индивидуални водомери.


21_03_2018_voda.jpgЗаради факта, че според тях са неправомерно ощетявани, живущите пожелаха отново да дадем публичност на проблема, който е масов и касае всички ползватели на услугите на дружеството. Всъщност винаги досега след поредно повдигане на въпроса, от "Водоснабдяване" мотивират действията си с нормативен документ, който им давал правото да компенсират от джобовете на абонатите разликата между общия и индивидуалните водомери.

Според жалващите се, това е на практика една узаконена кражба, и привеждат два примера. По-фрапиращият от тях е фактурата на семейството, което живее във вх. "А" ап. 9. Показанията от водомера показват разходвани 22 кубика вода, което хората не оспорват. Към тях обаче са добавени още 8.269 куб.м. Всеки може да пресметне какъв внушителен процент "надбавка" е това и колко пари нахалост са платили ощетените. Вторият пример е за по-скромна сметка, но това е без значение за порочната практика. Реалните показания са 3 куб.м, но към тях "от общ водомер" са добавени още 1.28 куб.м. Собственикът на този имот даже е изчислил с точност, че е бил принуден да плати още 37.63% върху реално консумираната вода, докато във въпросната наредба допустимият процент бил 25.

Живущите в блока са убедени, че разликата между индивидуалните водомери и общият идва най-вече от това, че показанията на част от водомерите в имотите не са засичани, тъй като собствениците ги е нямало вкъщи. Според тях "Водоснабдяване - Дунав" само трябва да си реши проблема с отсъстващите собственици. Хората питат когато рано или късно инкасаторите отчетат данните на тези водомери и сумите се платят, защо вече надвзетите пари не се връщат по обратния ред, а остават в касата на "Водоснабдяване"?

Другите им въпроси са: "Колко индивидуални партиди има на адреса?" и "Индивидуалните водомери и общият водомер от един клас на точност ли са?"