Начало Искам думата Ех, Еленко, като си се наврял в купчина тор, по-добре е много да не пееш!...
Ех, Еленко, като си се наврял в купчина тор, по-добре е много да не пееш!...
23 March 2018

Драги ми Ленко, помниш ли как преди повече от 20 години години измина бос три километра разстояние в знак на протест срещу някаква градска или държавна неправда и разградската общественост справедливо се възмущаваше от нея, съчувстваше ти, възхищаваше ти се на смелостта и те подкрепяше?


ivan-djebarov.jpgОсвен че ти настинаха ходилата, друго не стана.

Само дето оттогава онова „нещо си там“ така се размножи, че и хиляда километра босо ходене няма да свършат сега работа. Затова и реших да не пиша красноречив материал по твоя проблем подобно на Шенол Ахмедов, защото все си мисля, че има достатъчно умни хора в Общината, които в крайна сметка ще предпочeтат човещината пред разните му там членове и параграфи. Те така и така отдавна се прескачат, независимо за коя сфера от обществения живот се отнасят, но пък в зависимост кой го иска и защо го иска.

Ето защо ще ти разкажа приказка, в която един човек намерил пред двора си примряло от студ пиле. За до го съживи, наврял го в топла купчина оборска тор. Няколко часа след това друг човек чул как от купчината тор пее радостно пиле. Извадил го, отнесъл го вкъщи и го сготвил за вечеря.

И тъй като всяка приказка има своите изводи, то в този случай те са три.

Първият е, че не всеки, който те бутне в купчина тор, ти е враг.

Вторият гласи, че не всеки, който те извади от торта, ти е приятел.

За третия пък, откъдето и да го погледна, все го свързвам с теб. Той гласи, че като си се наврял в купчина тор, по-добре е много да не пееш. Дори хич. Така че, прав е Шенол Ахмедов, че ако беше мълчалив безполезник за обществото, още дълго и спокойно щеше да обитаваш общинското жилище. Или поне зад гърба ти да стои някоя неправителствена организация, която щеше да те изкара или многодетен баща, или дискриминиран гей, или нещо друго. И за теб щеше да бъде добре, и за организацията щеше да има допълнително субсидии.

А ти, не стига, че заедно с още 95 процента от целокупния народ си наврян в купчина тор, пък се опитваш да пееш. За да се окаже, че Наредба № 17 не признава твоята песен, родила 500 икони и над 1000 картини, красили и красят различни изложбени зали. Ти просто си един пеещ от купчината тор живописец, чула те е тази наредба и е решила да те сготви за вечеря. Според третия извод на приказката, разбира се.

Само че, Ленко, на теб сега не ти е ни до приказки, ни до философии. Аз обаче все пак се надявам, че някъде след края на април, може и през май, да ни поканиш в общинското си жилище и почерпиш по едно кафе. Все пак получаваш пенсия от цели 169 лева...


Иван ДЖЕБАРОВ