shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Червеният сняг не попречи на представително занятие в Математическата
26 March 2018

Казват, че зимните курсисти стават най-добри шофьори. Тези единайсетокласници нямат възраст за шофьорски курс, но не желаят да са опасни участници в движението заради лекомислие и незнание. Затова тийнейджърите пожелаха през тази година в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ да се сформира кръжок по проект „Твоят час“, в който да се запознаят с правилата за движение по пътищата, а представителната им изява бе в деня, когато валя червен сняг - 23 март, петък.


26_03_2018_zanqtie-1.jpgТова обаче не ги спря да вдигнат предните капаци на учебните коли на УЦ „Хитко РХ“ ЕООД и да направят всички проверки, задължителни преди дълъг път. Обучението им в кръжок „Помисли си! Някой те обича!“ бе 5-месечно, а ръководител на кръжока бе инж. Ирина Минкова. С някои тънкости на шофьорския занаят ги запозна и инж. Христо Христов, в чийто учебен център се проведе обучението, с помощта на инструктора инж. Гюнал Емин.

Според инж. Христов след две години употреба гумите се износват и стават „на цвички“, а горещата му препоръка бе никога да не се купуват гуми, втора употреба, защото те спестяват пари, но създават опасност за живота на шофьора и пешеходците.

26_03_2018_zanqtie-2.jpgНакара учениците да измерят нивото на маслото в двигателя, научи ги научи как да доливат течност за чистачки, как да поддържат бъдещите си коли и да пазят себе си и другите около себе си, когато станат шофьори. Впрочем, самите ученици демонстрираха знанията си по този въпрос, като попълниха изпитни листовки по старомодния начин – на хартия, макар че когато дойде моментът да държат изпит по Правилника за движение по пътищата, това ще бъде на електронни устройства.

Директорът Мануел Василев и представители на училищното ръководство също решиха успешно предоставените им листовки, а след това господин Василев раздаде сертификатите за преминалото обучение по кръжок „Помисли си! Някой те обича“. Последва почерпка от инж. Христов и … танци, тъй като листовките се оказаха решени със средно по една грешка на човек. Идеята на проект „Твоят час“ е да създава гъвкави възможности за разнообразно обучение според потребностите на децата, а техните учители да излязат от обичайната си роля на строги и дистанцирани преподаватели и станат най-близки ментори и съветници.


Даниела НЕДЕЛЧЕВА