Начало Искам думата За „Лудогорец“, ЦСКА, историята и слепите зайченца...
За „Лудогорец“, ЦСКА, историята и слепите зайченца...
30 March 2018

Преди няколко дни внукът ми от Холандия ми задава въпрос, който, да си призная честно, бе с много повишена трудност. Тъй като тренира в академията на „Хераклес“ и разбира от футбол, не вървеше да го преметна. „Дядо, пита ме той, нали на 5 май „Лудогорец“ щеше да играе с някакъв отбор ЦСКА, кое от цесеката е това всъщност, разбрах, че са няколко, кое е оригиналното и коя всъщност му е емблемата?“.


hodjov.jpg30_03_2018_cska.jpgКак да му кажа, че това са някакви мушенгии на едни хора да заобиколят отново българските закони и без да платят за оригиналната емблема, да си присвоят някаква от времето на прадядо му. Отговорих му соломоновски, че този отбор е способен на всичко, и след като смениха името си от сбор от няколко отбора, едва ли ще проблем да променят символа на потомствените истински цесекари. Тъй като вече е научен на други порядки в Ниската земя, аз му спестих истината как този отбор /ЦСКА-София/, не без помощта на отговорни фактори, иска да си присвои историята и успехите на славния някога ЦСКА.

В този ред на мисли се сещам за няколко аматьорски клуба от областта, които имат пълно основание да предявят претенции пред БФС.

„Славия“ /Бисерци/ например си търси една шампионска титла и Царската купа. „Левски“ /Подайва/ си иска двайсетина първи места, а тези от „Челси“ /Брестовене/ заплашват, че ако УЕФА не им признае успехите от турнирите под тяхна егида /със съответните премии, разбира се/, ще сезират магистратите в Страсбург! Всички тези клубове са категорични, че ръководената от Боби централа няма как да не уважи исканията им, в противен случай излиза, че мери с двоен аршин – за едни може да си затваря очите, а за други - не!

Виждам, че колкото по-малко време остава до въпросния мач, който има по-скоро психологическо отколкото спортно значение, толкова по-яростни стават атаките срещу „Лудогорец“. В тази кауза е впрегната почти цялата пропагандна машина. Какво да се прави – у нас трудно се преглъщат успехите и май наистина ще излезе прав Елин Пелин, че ако има български гений, то това е само геният на завистта.

Тия дни един мой бивш колега от централната преса, с който сме работили години наред, публикува виц с доста нецензурни думи за „Лудогорец“. Ще му отговоря също с анекдот, но понеже съм възпитан човек /каквато е цялата велика публика на Орлите/, няма да използвам обидни квалификации.

В час на класния учителят, който е привърженик на ЦСКА, пита учениците какво имат дядовците и бабите им по дворовете си на село. Иванчо, като най-големия тарикат в класа, който е наясно с пристрастията на учителя, казва: „В нашия двор има една зайка, която роди осем зайчета, които са цесекарчете“. Иванчо получил едно голямо браво от сияещия даскал и вече имал неговото благоразположение. След месец от Регионалния инспекторат дошъл на проверка експерт, който бил фен на „Лудогорец“. Тарикатът Иванчо успял да разбере и за неговите пристрастия. За да се изтъкне пред инспектора, даскалът вдига Иванчо и го кара да повтори онова за техния селски двор. Става Иванчо и почва: „ Нашта зайка на село се окучи и роди осем зайчета, които са лудогорчета“. Класният подскочил, ококорил очи и запитал: „Нали бяха цесекарчета, бе Иванчо?“. Да, господине, ама те тогава бяха слепи, но сега вече прогледнаха“.

Та и с много наши фенове и дори журналисти от Разград е така – едни прогледнаха, други тъй си и останаха кьорави!


Мехмед ХОДЖОВ