Начало Оживление С куп впечатления се завърнаха от екскурзия в Одрин 50 учители от Разград
С куп впечатления се завърнаха от екскурзия в Одрин 50 учители от Разград
30 March 2018

Много доволни останаха 50 учители от Разград, включени в групата, посетила Одрин на 27 и 28 март.

Поводът да бъдат точно учители от ОУ „И.С.Тургенев“, ОУ „Отец Паисий“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, бе тяхното участие и класирането им на Коледния учителски турнир в края на 2017 година, организиран от РУО – Разград и ОК „Спорт в училище“. Наградата бе от областния управител Гюнай Хюсмен, благодарение на сключено споразумение с неговия колега от град Одрин.

30_03_2018_u4iteli-2.jpg

30_03_2018_u4iteli-1.jpgРазходите на участниците не са за сметка на бюджета на Областната администрация и държавния бюджет, а се поемат изцяло от домакините.

Групата имаше възможност да посети три различни училища в Одрин, да се запознае лично с техните ръководства и да усети на живо образователната им система, училищната история, а и естествено да почерпи и обмени професионален опит. Директорите на разградските училища подариха свои сувенири на своите колеги, а те върнаха жеста подобаващо.

Въпреки неприятното време, преминало през слънце, изключително силна и тежка градушка направила близо 15 сантиметра ледена покривка, придошлите води на реките Арда, Марица и Тунджа, които се вливат близо до града и дъждът, валял през почти цялото пребиваване на разградските учители, гостоприемството бе на изключителна висота. Домакините бяха много отзивчиви и гостоприемни и осигуриха много добра организация при реализирането на сгъстената и богата програма. Разградските учители успяха да посетят и най-голямата джамия „Селиме джамия“ и да запалят свещичка в една от двете български църкви „Св. Константин и Елена“.

30_03_2018_u4iteli-3.jpgСпециално внимание на групата отдели и главният секретар на област Одрин, който изненада приятно две рожденнички – Диана Петкова от ПГПЧЕ и Искра Йорданова от ОУ „Тургенев“ с голяма торта, а преди това ръководителите на групата Николай Миланов от РУО – Разград и Емел Ахмедова от Областна администрация – Разград лично бяха приети в неговия кабинет, имаха възможност и да посетят държавната болница, да направят свиждане и да зарадват две разградчанки и едно детенце от Търговище, които се лекуват там.

Много благодарности бяха изразени за изключителното преживяване и обменения опит към двамата областни управители на Разград и Одрин и хората, които през тези два дни бяха неотлъчно към разградската група.

„Благодарни сме на областния управител Гюнай Хюсмен за предоставената ни възможност не само да опознаем различни култури и бит, но и да създадем трайни и вълнуващи приятелства“, коментираха участниците.

Инициативата продължава, като в комплексният първенец в предстоящата Областна учителска спартакиада от 23 до 26 април ще бъде награден с такова преживяване през лятната ваканция.