Начало Спорт За пети пореден път ще се проведе Великденски крос по улиците на Разград
За пети пореден път ще се проведе Великденски крос по улиците на Разград
04 April 2018

Великденски крос е първата голяма проява на разградския бегачески клуб след основаването му през 2014 година. Събитието е вдъхновено от желанието да заменим тежките празнични трапези с нещо полезно и което ни прави по-щастливи. Още в първото издание се включиха над 100 човека. То стартира от същото място, откъдето ще стартира и състезанието през тази събота - северната част на площад „Ларго“, пред статуята на майстор Манол.

04_04_2018_kros-2.jpg

През 2015 година, по време на ремонтите в центъра на града, стартът беше от площад „Възраждане“, а изданието беше съвместно с най-голямата любителска бегаческа организация — 5kmrun. През 2016-та стартът се завърна в самия център на града и за първи път състезанието включваше и щафета, в която всеки съотборник бяга един от общите за отбора 5 километра. От 2017-та трасето за 5-километровия крос се състои от една обиколка, която тръгва от центъра, преминава през Градски парк и се връща обратно. Това е трасето и за тазгодишния крос, докато трасето за щафетата е по улиците в идеалния център и е с дължина един километър.

Традиция е на кроса да звучи истинска музика на живо. Така ще бъде и тази година с Константин Кучев (вокал, цигулка, китара) и Евгени Марков (китара), които на миналогодишното издание не спряха да импровизират, започвайки преди старта, продължавайки по време на цялото състезание и дори по време на награждаването. Към тях ефектно се включваше и душата на кроса, уникалният водещ на състезанията на „Зелена стъпка“ - Христо Христов-El Freegano. Състезанието откриват местни танцови формации.

Досега нито един бегач не е успявал да спечели два пъти Великденски крос. Нещо, което може да се промени през тази година, тъй като сред записаните са топбегачите Данчо Петров и Радосвета Симеонова, печелили надпреварата през 2017 и 2016 години. Шампиони на изданията са ставали Иван Сираков, Александър Светославов, Мая Недялкова и Вероника Вълканова.

Община Разград и ПФК „Лудогорец“ подкрепят кроса още от първото му издание. По време на проявата се затварят за автомобили включените в трасето улици, а един късметлия си тръгва с топка с автографи от шампионите по футбол на България.

Участието е безплатно, но е необходимо предварително записване на сайта на „Зелена стъпка“ /www.green-foot.net/. Регистрацията затваря в четвъртък, а записаните до края на деня в сряда ще получат избрания при регистрацията състезателен номер с изписано име. Във всеки щафетен отбор трябва да има поне една жена.

Всяко дете под 18 години, което вземе участие в кроса, ще получи като подарък бъф /спортен шал/ или чанта-раничка с логото на „Зелена стъпка“. Призьорите на 5 километра ще получат ваучери за спортни стоки на стойност между 100 и 50 лева, а тези в щафетата - ваучери за използване базата на „Лудогорец“, приключенска литература и бъфове или ранички.

Участниците ще ползват кетъринг от плодове и вода и ще участват в томбола със спортни стоки от магазини „Яко“. Осигурени са тоалетни и гардероб в Общинския културен център, място за багаж на старт/финала, линейка с медицинско лице, фото и видео заснемане, времеизмерване и класиране. Стартът е в събота, 7 април, от 10 часа. Участниците трябва да се явят поне половин час по-рано, за да получат стартовите си номера.

Състезанието е за хора с най-различно ниво на подготовка и дори без подготовка, но желаещи да получат и излъчат позитивни емоции.

Цоньо ПЕНЕВ

Снимка: Фей МЕТОДИЕВА