Начало Искам думата Опасност дебне отвсякъде. А готови ли сме ние?
Опасност дебне отвсякъде. А готови ли сме ние?
04 April 2018

Вече три десетилетия управляващите ни доказват как някога, при комунизма, всичко е било много лошо и се чудят как ние, сега възрастните, сме живели по това време. Да, безспорно имаше лоши неща /липсата на свобода, на частна собственост, ниска производителност на труда и т.н/. Системата всъщност не издържа и се срути заради заложените в нея слабости – няма как да се излъже историята, всички видяхме това.


04_04_2018_slavi_rusev.jpgНо не всичко беше чак толкова глупаво и безполезно, нещо повече – има неща, от които бихме могли да се поучим, най-малкото, за да не повтаряме едни и същи грешки...

Няколко дена вече всички телевизии денонощно отразяват ужасно голямата загриженост на нашия пръв партиен и държавен ръководител относно проверките на всички укрития в столицата. Показват как някакви укрития са се превърнали в проходи за мишки, какви подземия е имало под мавзолея, в Министерския съвет и т.н.

Боже мои, та нали тези скривалища, тези противорадиационни укрития /ПРУ/ бяха строени точно преди 10-ти ноември? И защо само в София трябва да се правят проверки? Мигар България е само София?

А най-интересното е от какво бате ви Бойко се уплаши толкова много, че се наложиха незабавни проверки на укритията? Няма нужда да го обяснявам надълго – така е когато усещаш, че под дупето ти нещо пари. Чудим се дали да гоним посланици - ами ако Русия ни пусне тука в София малко „новичок“? Щото Русия е непредвидима - ето руският патриарх ни наруга и обиди, руски самолети летят над Черно море...Трябва да се мисли за нашия народ, защото Русия може да ни нападне. Пък и само Русия ли? Нали от историята добре знаем, че неведнъж и „съюзници“ са ни нападали? Значи трябва винаги да бъдем в готовност да отразим заплахите от нападението. Я си представете даже, че падналата вече китайска космическа станция се бе насочила към Народното събрание? Най-малкото трябваше да се спасява животът на любимите депутати и незабавно трябваше да влязат в укритията, иначе няколко дни нямаше да има музика по радиото?

Колко смешно звучеше съобщението в новините по телевизията, че бате ни Бойко е наредил да се проверят всички сирени за готовността им за използване. Абе човек, ти като пуснеш тези сирени, този народ къде ще се скрие? Ще бяга на Витоша ли, или ще си мисли, че е 2 юни?

Смешно и несериозно, нали? Пак пушилка и демонстрация на загриженост без никаква практическа полза.

Смешно е от една страна, а сериозното е, че укритията трябва да бъдат в изправност винаги. Някаква организация за забрана на химическите оръжия била казала, че няма нужда от укрития, че няма да има нападения с химическо оръжие, както навремето са се готвили Варшавският договор и Съветския съюз, от едната страна, и НАТО, от другата. Само че от случилото се неотдавна във Великобритания видяхме, че реална опасност има, тъй че не бива да се вярва на никого.

След тези нареждания на премиера се замислих се какво ли е състоянието на всички ПРУ-та, които някога строихме почти във всяка кооперация, блок или завод. Дали пък няма пак да ни потрябват? Навремето в строителния институт имаше специален изпит по строителство, конструкции и изпитания на ПРУ. Дълги години съм работил в строителството и знам колко трудно можеше да предадеш даден обект за експлоатация, ако ПРУ-то в него не отговаря на изискванията. Като пример мога да посоча изграждането на почивните бази на Окръжния народен съвет и на ОК на БКП в Пчелина. Наложи се почти месец да работим по херметизацията на техните укрития. Надуваме ги с компресора, а те не задържат нужното налягане. И отново работа по уплътняването, отново компресиране на въздух и така до нужното херметизиране...

Не знам сега как е в строителството, но всеобщо впечатление прави, че защитата на българския гражданин от бойни отровни вещества е никаква. Всичко в момента се свързва само действия при природни бедствия. Но и тук смешна работа. Цял град, пък и област, разчитат на няколко човека от пожарната и някакъв професионален, но малък отряд за стихийни бедствия. Можете ли да си представите в една реална обстановка на кого първо тези хора ще помогнат?

Съжалявам, че отново ще повторя думата „някога“, но във всеки завод, във всяко предприятие имаше изграден аварийно-спасителен отряд или команда. Тия хора се готвеха по всяко време на денонощието да могат да окажат помощ на пострадалите. Да, така беше в онова „тоталитарно време“, но така е и сега например в една демократична и високоразвита държава като Израел, населена от умни и патили хора. Тъй че нека обществото ни да не си прави илюзии, че на нас ще ни се размине и винаги ще ни се разминава – дано не се налага, но по-добре да сме подготвени за всякакви беди и предизвикателства.

Пък дано и господ, ако е над нас, вижда каква е готовността на нашата държава за опазване на живота и здравето на хората и не ни създава проблеми, защото такива си ги имаме достатъчно, създадени и създавани от нас и от началниците, които избираме...


Радослав РУСЕВ