shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Ертан Халми от Икономиката стана регионален шампион по барманство
11 April 2018

Ертан Халми от ПГИ „Робер Шуман“ в Разград се класира на първо място в категорията за най-добър млад барман в Регионалното състезание на професиите, което се проведе в Русе, съобщи неговият ръководител инж. технолог Соня Стоянова.


11_04_2018_barman-2.jpgНадпреварата „Най-добър в професията готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар“ се организира от Министерството на образованието и науката и Асоциацията на училищата по

ресторантьорство и хотелиерство в България.

В състезанието мериха сили участници от 15 училища от областите Русе, Варна, Шумен, Търговище, Силистра, Добрич, Плевен, Велико Търново и Габрово. В раздела за бармани се конкурираха 7 ученици от Североизточна и Централна България. Техните умения оценява професионално жури, с председател Васил Колев, който е трикратен световен шампион по барманство.

Състезанието се проведе на три етапа, в първия участниците решаваха теоретичен тест. Възпитаникът на разградската икономическа гимназия Ертан Халми демонстрира високо ниво на познаване на материята и получи 59 от възможни 60 точки.

Във втория кръг на надпреварата младият барман приготви безалкохолен коктейл „Хармония“, който включва намачкани зърна от бяло грозде, сиропи от босилек, синьо кюрасо, пешън фрут, фреш от грейпфрут и газирана вода. Журито оцени високо оригиналната украса на коктейла, съставена от цветчета от портокалови и лимонови кори, пресен дафинов лист, прикрепени върху шушулка от ванилия. Ученикът показа високо майсторство, сръчност и увереност при изпълнение на всички сложни техники за приготвяне на коктейла.

В заключителния трети етап на състезанието младите бармани имаха за задача свободно да

наливат по две чаши вода, сироп и ликьор в различно количество от 10 до 100 милилитра. Единадесетокласникът от Разград демонстрира прецизна точност при наливането на три от чашите, а при останалите три имаше допустими отклонения в мерките.

С общо 494 точки от състезанието Ертан Халми стана първенец в категорията за най-добър млад барман и се класира за участие в XI Национална панорама на професионалното образование, която ще се проведе от 26 до 28 април във Варна.

Антония КИРИЛОВА