shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Близо 35 000 лева трябва да плати Прокуратурата на строителен предприемач
11 April 2018

Близо 35 000 лева бе осъдена да плати Прокуратурата на България на Димо Йорданов по заведеното от него дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Бившият строителен предприемач от Игнатиево е един от многото оправдани по лознишкия VIP процес. Заради незаконно повдигнатото му обвинение той внесе иск срещу Прокуратурата за близо 100 000 лева.


90 000 лева от претенцията бе за претърпените от него неимуществени вреди от продължителното наказателно дело. Пред Окръжен съд – Разград чрез адвоката си Йорданов твърдеше, че се е разболял, започнал да вдига кръвно и захар, живеел в непрекъснат стрес, а фирмата му фалирала. Бизнесът му затънал, защото като обезпечителна мярка по процеса бил наложен запор на всичките му лични и фирмени сметки. Така фамилията му останала без препитание, а той си навлякъл лични проблеми и се наложило да отиде на гурбет.

От държавата той претендираше и 4500 лева имуществени вреди за адвокатските хонорари и съдебни такси.

Дни след последното заседание по делото, Окръжен съд-Разград се произнесе с решение.

С него магистратите са уважили напълно претендираните от Йорданов имуществени вреди, както и една трета от иска му за претърпяния стрес.

„Като съобрази тежестта на повдигнато обвинение – документна измама в особено големи размери и в особено тежък случай, продължителността на наказателното преследване /около шест години/, обстоятелството, че спрямо обвиняемия е имало взета мярка на процесуална принуда „подписка“, както и конкретното отражение на незаконното обвинение върху емоциите, психиката, здравето и професионалното развитие на ищеца, Разградски окръжен съд счете, че обезщетение в размер на 30 000 лева, би репарирало в пълна степен причинените му неимуществени вреди вследствие на непозволеното увреждане“, се казва в съдебното решение. Уважената част от иска ще трябва да бъде платена с лихвите.

За сметка на Прокуратурата остават и съдебно-деловодните разноски от 956.51 лева.

Решението може да се обжалва пред Варненски апелативен съд.

В наказателното дело, по което Димо Йорданов бе оправдан, подсъдими за безстопанственост и длъжностни престъпления бяха кметът на Лозница Айхан Хашимов, заместниците му Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, и служителите в общината Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн.

За присвояване на чуждо имущество в големи размери чрез ползване на документ с невярно съдържание пред съда отговаряха освен Йорданов, предприемачите Диян Стойков от Варна, Хашим Ашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище. В хода на делото обвинението срещу Йорданов бе изменено в по-тежкото - присвояване в особено големи размери.

За виновен бе признат единствено бившият вече кмет на Лозница Айхан Хашимов и то само по едно от обвиненията, всички останали съдът оправда.

Йорданов е първият от оневинените по този процес, който заведе иск срещу държавата.

Мила КЮЛЮМОВА