shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Дело за фатална катастрофа влезе в съда
11 April 2018

Дело за фатална катастрофа, станала на 11 септември 2016 година, влезе в Окръжен съд-Разград.

Обвиняем в процеса е 63-годишният Хасан Ибрямов от Китанчево, на първото заседание вчера като частни обвинители бяха конституирани синът и дъщерята на починалия при инцидента.


Пред Темида Ибрямов ще отговоря за това, че при управление на „Ситроен Джъмпер“ е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 86-годишния Дечо Цанев.

Според прокуратурата в забранен участък, непосредствено преди ляв завой, Ибрямов предприел изпреварване на мотоблок с ремарке, управляван от възрастния мъж. Отсреща обаче се задал автомобили и виждайки че ще се стигне до челен удар, Ибрямов набил аварийно спирачки и опитал да се върне обратно зад селскостопанската машина. Колата му обаче закачила мотоблока, той се наклонил в канавката, а Дечо Цанев паднал от него. В резултат от това получил тежки травми, включително и счупване на шийни прешлени. Въпреки че минал болнично лечение, в края на месеца мъжът починал от нараняванията си.

На вчерашното разпоредително заседание стана ясно, че Ибрямов не желае съкратено производство, адвокатът му пък направи искане за събиране на допълнителни доказателства преди гледане на делото по същество. Претенциите бяха за това, че прокуратурата не е изпълнила задълженията да събере и документира оневиняващи доказателства за Хасан Ибрямов. Защитата обяви, че веднага след инцидента той спрял преминаващ автомобил и поискал от хората, пътуващи в него, да му помогнат да окаже първа помощ на пострадалия. От техния мобилен телефон бил подаден и сигнала на тел.112.

Да се изиска справка от Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 за полученото съобщение за катастрофата от 11 септември 2016 година, в това число имената на подателя на сигнала, личните му данни и часа, в който е позвънил, поиска адвокатът на Ибрям. Идеята е хората, които са спрели да помогнат, да бъдат разпитани като свидетели, тъй като това че подсъдимият е оказал помощ на пострадалия може да доведе и до промяна в квалификацията на обвинението.

След тайно съвещание, съдът намери претенциите за основателни и разпореди въпросната справка да бъде изискана, заседанието за разглеждане на делото по същество насрочи за началото на май месец.

Мила КЮЛЮМОВА