shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
В община Лозница ще си избират кмет на 20 май
11 April 2018

Частичните избори за кмет на община Лозница ще се проведат на 20 май. Те са насрочени с Указ на президента Румен Радев, обнародван в броя на „Държавен вестник“ на 29 март.

Най-късно в срок до 14 април партиите и коалициите ще трябва да се регистрират за участие в изборите, а ако имат регистрация от вота през октомври 2015 година – да подадат заявление в ЦИК за допускане до участие в частичните избори.


В срок до 29 април Общинската избирателна комисия ще трябва да обяви и кандидатите за кметове. Същият ден ще се открие предизборната кампания, според хронограмата за частичните избори, утвърдена от ЦИК, тя ще продължи до 24.00 часа на 18 май.

Пълномощията на досегашния кмет Айхан Хашимов бяха прекратени предсрочно от Общинската избирателна комисия, след като на 20 февруари Върховният касационен съд окончателно му потвърди условно наказание от една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

Той бе признат за виновен в това, че като длъжностно лице е нарушил бюджетен закон, като е разпоредил 662 272 лева целеви средства да се ползват за ремонт на обекти, които не са пострадали от бедствия и с това е нанесъл вреди на държавата.

По други две по-тежки обвинения, които му бяха повдигнати, Хашимов беше оправдан.

На извънредна сесия на 19 март Общинският съвет в Лозница реши длъжността кмет на общината временно да изпълнява 56-годишният Гюкчан Ахмед, който е заместник-кмет от 2003 година насам. Той също бе сред деветте обвиняеми по мегаделото, но бе оправдан още на първа инстанция.

Мила КЮЛЮМОВА