shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Разград пак на опашката - този път по брой санирани блокове
11 April 2018


Едва 5 от общо 769 санирани през 2017 година жилищни блока са в Разградско, става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. От изнесената официална информация е видно, че Лудогорието е отново на опашката. След нас са само Видин и Русе с по три блока и Добрич с два.


11_04_2018_sanirane.jpgЕдин от големите парадокси в доклада е, че Разград е в класацията заедно със София, където също се посочват 5 санирани сгради.

Другото, което прави впечатление е, че най-много ремонтирани жилищни блокове има в сравнително "топли" райони в южната част на страната. На първо място е област Благоевград - 93 санирани сгради, Бургас - 91, Хасково - 81, следвани от Пловдив и Стара Загора - 47.

Докладът за санирането в страната предизвика много коментари. В някои медии се отбелязва, че отчетът е в сгради, но не и в изразходвани средства. В други се посочва, че точно в областите отличници обществените поръчки са спечелени от фирми, близки до местната власт. Припомнят се и съмненията за завишени цени и се дават примери как за жилищни блокове с еднакви параметри са вложени драстично различни суми. Не е подминат и фактът, че често има сигнали за некачествено изпълнение, за което и "Екип 7" нееднократно писа.