shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Баща и син скулптори се конкурират за паметник на хан Кубрат
11 April 2018

Ако всичко върви по план, догодина за празника на града - 24 май, в Кубрат официално ще бъде открит най-големият в страната паметник на хан Кубрат. В момента във фоайето на общинската администрация в лудогорския град са изложени двата проекта, които са класирани за финала за конкурса. Главният архитект на Община Кубрат Стефан Обрешков съобщи, че до две седмици специална комисия ще определи победителя.

11_04_2018_skulptori_2.jpg11_04_2018_skulptori_1.jpg11_04_2018_skulptori_3.jpg

Интересен е фактът, че автори на двата конкуриращи се проекта са баща и син. Скулпторите Любомир Добрев и синът му Рафаил Георгиев, който са разградчани, но от много години живеят и творят в София, имат различно виждане как да изглежда бъдещият монумент. Проектът на бащата предвижда висока над 4 метра композиция, в която хан Кубрат е възседнал кон. Другата композиция е по-ниска и великият владетел е седнал между тронове.

Инициативата за изграждане на подобаващ паметник на прабългарския хан, чието носи име градът, е на местното гражданско сдружение "Кубрат". След като тя беше одобрена от общинското ръководство, започна кампания за набиране на средства. Изграждането на паметника ще струва около 100 000 лева. Той ще бъде монтиран срещу стария вход на Община Кубрат, на терена, който навремето бе отреден за строителство на партиен дом.


Димитър КИРИЛОВ