Начало Оживление Младият художник Адам Фекете откри абстрактна изложба в Разград
Младият художник Адам Фекете откри абстрактна изложба в Разград
16 April 2018

32 платна в стила на абстрактния експресионизъм представи пред разградската публика 18-годишният художник Адам Фекете. Творбите на младия автор бяха експонирани в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.


16_04_2018_izlojba.jpgКартините са част от неговата десета самостоятелна изложба, която беше подредена първо в Унгарския културен институт. В оригиналния си вариант съдържа 55 картини и макет на битката при „Ватерло“, съставен от миниатюрни фигури на войници, коне, сгради, ръчно рисувани с четки, тънки като косъм.

Любителите на изкуството се докоснаха до автентичния творчески заряд, който е имплементиран в творбите на художника.

За откриването на експозицията младият творец пристигна в Разград заедно с майка си – певицата Росица Петкова, позната с творческия псевдоним Роси Рос, която е омъжена за унгарец.

От малък Адам Фекете пътува по целия свят, живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Удивителното в неговата биография е, че подрежда първата си самостоятелна изложба на 8-годишна възраст, след като художникът Боян Момчилов, който живее в Германия, открива таланта му. Той е единственото дете, което участва в Международен планер по случай 130-годишнината от Руско-турската война и рисува заедно с един от най-известните художници–баталисти Александър Плевако – внук на Василий Верешчагин.

Тънкостите в изкуство усвоява в Художественото училище „Илия Петров“ в столицата при Цветомира Христова, която ръководи школа за работа с деца. Посещава курсове във Френския културен институт в София, водени от проф. Майа Петрова от НАТФИЗ, и участва в работилници за работа с горещ восък, заедно със студенти от Националната художествена академия.

Рисува с акрил, туш и перо, керамика, стъкло, батик с горещ восък, маслен пастел, молив, текстилни бои. Някои от картините му са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, България.

Изложбата на младия абстрактен художник Адам Фекете може да бъде разгледана от ценителите на изкуството до 30 април.


Антония КИРИЛОВА