shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
С фентъзи истории клуб „Наблюдател“ участва в Маратона на четенето
16 April 2018

Фентъзи, приключенски, криминални и приказни герои оживяха в тийнзоната на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Това се случи при посещението на децата от клуб „Наблюдател“ към ОУ „Ив. С. Тургенев“, които участваха в тазгодишното издание на „Походът на книгите. Маратон на четенето“.


16_04_2018_maraton-3.jpgСъбитието откри техният ръководител Антония Кирилова, която прочете лиричната творба „Да, знам за любовта“ от стихосбирката „Чисти стихотворения“ на Мария Донева. След това малките репортери поеха щафетата и представиха откъси от любимите си книги от фентъзи поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън. Децата представиха ключови моменти от книгите „Похитителите на мълнии“, „Знакът на Атина“ и „Битката за лабиринта“.

Маратонът продължи с приключенски и криминални истории от книгите „Хартиени градове“, „Тъмната страна“, „Младият Шерлок Холмс: Началото на една легенда“ и „Кръвно обещание“. Най-малката участничка в клуба прочете руската народна приказка „Иван царският син и сивият вълк“.

Срещата продължи с дискусия за читателските вкусове на учениците, които се оказаха в широк диапазон – от фентъзи и приключенски книги, през криминални и хорър издания, до романтични романи и научни четива. Децата от клуб „Наблюдател“ споделиха, че за тях четенето е навик и не се налага да избират между книгите и социалните мрежи.

Главните библиотекари Надежда Паскалева и Галя Ралева поздравиха децата за задълбочения интерес към литературата и им препоръчаха да прочетат „Мина, магиите и бялата стъкленица“ от Весела Фламбурари.