shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Губернаторите на Разград и Одрин посрещнаха духовници от Русенска епархия
16 April 2018

Валията на Одрин Гюнай Йоздемир и областният управител на Разград посрещнаха заедно в Турция група от 50 духовници от Русенска епархия и хористи от църковния хор към храма „Свети Николай Чудотворец“ - Разград. Посещението им бе част от културния календар за обмен по подписаната през 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между областите Разград и Одрин.


16_04_2018_odrin-10-1.jpgВизитата започна с посещение в българската църква „Свети Георги“ в Одрин, непосредствено след празничната литургия на Светла събота, отслужена от гръцкия митрополит от Вселенската патриаршия Амфилохий и храмовия свещеник Александър.

В присъствието на духовниците, генералните консули на България и Гърция Васил Вълчев и Сотирия Теохариди и разградския губернатор хористите с диригент Красен Иванов изпълниха „Многая лета“, „Тебе поем“ и „Христос въскресе“. Представянето им завърши с част от заупокойна молитва, отслужена от архиерейския наместник на Разград отец Георги, по повод националния траур в памет на шестте жертви та автобусната катастрофа на магистрала „Тракия“. „Вечная памят“ запя и митрополит Амфилохий.

Впечатлен от изпълненията на хористите, той покани църковния хор и свещениците от Русенска епархия да отслужат заедно литургия при следващо тяхно посещение в Одрин.

По-късно валията на Одрин Гюнай Йоздемир даде тържествен обяд за гостите от България. Обръщението му също започна със съболезнования по повод тежкия пътен инцидент. Генералният консул Васил Вълчев предложи минута мълчание в памет на загиналите, почетоха я и турският валия и служителите от администрацията му.

Нашето сътрудничество е добро начало за отношенията между двете държави и двата народа – да се обикват като се опознават чрез традициите и културите си. Вярвам, че това е не само бъдещето на България и Турция, на Разград и Одрин, но и на света, каза Гюнай Хюсмен пред гостите. Той благодари на колегата си Йоздемир за това, че поема финансовия ангажимент по посещенията на българските групи.

На останалата част от посещението в Одрин Хюсмен няма да присъства, тъй като отпътува за Брюксел за участие в информационна визита на областните управители от България. Погрижил се е обаче духовниците и хористите да посетят Желязната църква и да участват и в литургия в църквата „Св. Иван Рилски“ в Истанбул.