shadravan.jpg abonament1.png
 
 


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Разградчани пропищяха от мартенските сметки за парно
16 April 2018

В деня на публикацията ни "Слънцето пече - парното грее" в петък, клиенти на "Топлофикация Разград" ЕАД на място в редакцията и по телефона алармираха за още един проблем. Оказва се, че той касае всички ползватели на централно отопление. Хората недоволстват от факта, че сметките за март са най-високите от началото на този сезон и смятат, че за пореден път са ощетени от монополиста.


Типичен случай за логичното недоумение на абонатите е двучленното семейство на Иван Николов. Той е съпругата му обитават малък апартамент от 67 кв.м. - хол, кухня и спалня. Като редови пенсионери и те ценят всяка стотинка и полагат усилия да са пестеливи във всичко. Това се отнася и до парното и радиаторите им почти винаги са на икономичен режим - на втора или най-много на трета степен.

В петък Иван Николов отишъл на касите на "Топлификация", където го изненадали неприятно с мартенската фактура, която е в размер на 230.12 лева. Досега месечните сметки, които плащал варират от 119.80 до 142.15 лева. Тъй като не може да намери логично обяснение, Николов, както и останалите клиенти на дружеството, настояват да разберат каква е причината за завишените сметки.

С този въпрос се обърнахме към изпълнителният директор на "Топлофикация Разград" Михаил Ковачев. Той поясни, че от две-три години е приета нова Наредба за отчитане и заплащане на консумираната топлоенергия. Според нея, за да не се стига до шокови ситуации, през зимните месеци дължимите суми се намаляват и се разхвърлят на следващите сметки. Михаил Ковачев допълни, че като цяло не очаква по-високи сметки от миналогодишния сезон, без да се смята лекото увеличение на цената на топлоенергията, която е определена с решение на КЕВР.


Димитър КИРИЛОВ