Търсене

Начало Искам думата Футболното хулиганство? Ами нека всички да вземат пример от Разград!
Футболното хулиганство? Ами нека всички да вземат пример от Разград!
27 April 2018

Тези дни медиите в България ни проглушиха ушите, стреснаха ни и със снимки на пострадалата полицайка на мача от първенството между „Левски“ - ЦСКА, след мача между същите отбори, но за Купата на България, пак имаше ексцесии, побоища, арестувани; хиляди полицаи бяха мобилизирани, т.е. масрафът накрая бе платен от българския данъкоплатец...

27_04_2018_fenove1.jpg

Представям каква кал щеше да се излее над разградския „Лудогорец“, ако наш фен, волно или неволно, беше ударил полицайката...Да, никой клуб, ама никой, не е застрахован от футболното хулиганство и това ме кара да бия тревога, но пък и виждам какъв е изходът и какво вече се направи и то в Разград.

В соцвремената разградският запалянко - и на футбола, и на баскетбола, съвсем не беше „кротко животно“. Спомням си побой на съдиите от страна на разградски треньор. Имаше и разпръскване на публиката от пожарна и милиционери след мач със „Светкавица“. Вземаха се мерки, защото тогава „нямаше лабаво“. Вземаха се мерки и защото върли запалянковци като Цикуша, Таръкчиите, бай Тошо и др. уж псували съдиите, но пък докато ги псували странно защо гледали към футболните места, заети от партийни секретари и кметска управа...В по-близки години имаше масово сбиване между запалянковци на „Лудогорец“ и привърженици на исперихския тим...

Днес, или в последните 7-8 години, неочакваният успех на футболния „Лудогорец“ връхлетя българските грандове така неочаквано, че те и до ден-днешен не са в състояние да излязат от шока. Вместо обаче да злобеят и да завиждат, не е зле просто да се поучат.

В случая говорим за поведението на публиката. Това също подлежи на организация и то преди всичко от страна на клубовете и в Разград бе направено. Може ли след като собственикът и изпълнителният директор на един клуб, например ЦСКА, се държат агресивно и грубо, да очакваме толерантно и културно поведение от привържениците. Ами не може, нали затова народът е казал, че рибата се вмирисва от главата. При разградчани е обратно: на високо интелигентно ниво е представянето преди и по време на срещите у нас и в чужбина на ръководството на клуба ни – собственици и служители. Това няма как да не влияе и на феновете...

Улучихме и на интелигентни треньори с похвално държание към съдии и съперници. Те също са катализатор на процеса нашата публика да е еталон в България за коректно държание, та даже и да търпи нападки за щяло и нещяло.

Разградският стадион има такова видеонаблюдение, което позволява бързо да се идентифицират нарушителите и да се изправят на съд; за международните срещи вече се продават индивидуални места – вероятно това ще стане скоро масова практика, редът по отношение на внасяне на опасни предмети и вещества е железен и безкомпромисен, даже не се пуши... Публиката разбра, че има правила и се научи да ги уважава – нещо, което преди много години става и в Западна Европа.

Това трябва да продължи и да не се омаловажава, защото превенцията е по-евтина от пожара и по-ефективна от гасенето му. Нека разградският „Лудогорец арена“ да продължи да бъде едно приятно място за любителите на футбола, а пък останалите клубове просто да да се поучат от опита на разградския клуб.


Росен ЛИЦОВ