Търсене

Начало Оживление Алианите от Бисерци отбелязаха 6 май с традиционния обичай Хъдрелез
Алианите от Бисерци отбелязаха 6 май с традиционния обичай Хъдрелез
09 May 2018

6 май е светъл ден и празник и за алианската общност. Отбелязва се чрез обичая Хъдрелез - карнавален танц или театрализирано посрещане на пролетта и сбогуване със зимата. Празникът е тачен в народния календар на алианите и се предава от поколение на поколение. По време на карнавалния танц се пеят песни, с които се гонят злите сили, отправят се пожелания за здраве, берекет, обич и добруване.

09_05_2018_had-1.jpg

Играят се хора, които съдържат фолклорни елементи и ритми характерни само за обичая в Бисерци. В обичая участват само жени, премени в мъжки костюми, които демонстрират силата, смелостта и храбростта. Гостите се посрещат с традиционна питка със сол, раздава се здравец и всички гости и участници се поздравяват с настъпването на пролетта и лятото.

Дипломати от азърбайджанското посолство у нас, изследователи от Института по фолклор и етнография, самодейци към местното читалище, жители и гости на селото бяха на празника, който се проведе в парка на селото. В Бисерци християни, сунити и алиани живеят мирно и в хармония и винаги показват толерантност и са част от празника на другия или в селото на практика с пълна сила действа – единство и хармония в пъстрото многообразие.

Алианите от село Бисерци имат повод и за гордост – те са част от Националната листа „Живи човешки съкровища“.

Алианите, наричани още казълбаши, са един от тюркоезичните етноси в България, изповядващи алевизма - религиозно течение в неортодоксалния ислям, близко до неговия автентичен вид и твърде общо с ранното християнство.

Празникът се ръководи от ръководителката на Клуб „Алиана“ Мюкерем Асемова - пенсионирана учителка, поетеса, текстописец на песните към танците и изкусен разказвач на обичая.


Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА

Снимка: Мехмед АЗИЗ