Търсене

Начало Оживление 300 земляци се срещнаха за Гергьовден в Малък поровец
300 земляци се срещнаха за Гергьовден в Малък поровец
09 May 2018

Около 300 души се включиха на земляческа среща в исперихското село Малък поровец навръх Гергьовден. Събитието се проведе след 30-годишна пауза.

Последната подобна среща датира от далечната 1988 година в местността Чуката, припомни кметът на селото Веселинка Илиева.

09_05_2018_zem-1.jpg

Празничните събития стартираха в двора на 94-годишната църквата „Св. Пр. Йеремия“. В Божията обител близки и приятели запалиха свещички за здраве, след което масовото шествие от земляци продължи към 76-годишния паметник на загиналите във войните жители от селото. Там кметът на Малък поровец произнесе слово, след което хората поднесоха венци и цветя. Празникът продължи в местния комплекс „Замъка“ с много музика и танци. Гостите бяха посрещнати с пухкави погачи и шарена сол, а сред тях бе и общинският съветник от Кубрат Красимир Христов, чиито родови корени са от този край. Сред присъстващите бе и известният художник Здравко Батембергски.

Хелена Воденичарова и Леман Изет поздравиха гостите със стихотворения, посветени на селото и китното Лудогорие. Голяма изненада за всички гости на събитието беше представянето на новия химн на селото по музика на Йордан Иванов и текст на Ирина Петрова.

Гордеем се със селото си, с хората, с историята си и с всичко мило и родно, ще се стараем да се събираме по-често и да не се забравяме, каза кметицата и благодари на всички приятели и спонсори, сред които бе и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Радослав СТОЙКОВ