Търсене

Начало Оживление Празнуваха заедно Гергьовден и Хъдърлез в Недоклан
Празнуваха заедно Гергьовден и Хъдърлез в Недоклан
09 May 2018

Тази година празникът бе под надслов „В хармония с пролетта“, а пролетното слънце бе наистина благосклонно към празнуващите.

„Реших да продължа обичаите на дедите ни –християни и мюсюлмани, които са живели в сговор в делници, но са и знаели и как да празнуват“, каза кметицата Хафизе Хасанова.


09_05_2018_nedoklan-1.jpg09_05_2018_nedoklan-2.jpg

„Навремето, на Гергьовден, на тази полянка са се колели агнета, в казана е къкрело агнешкото и всеки си е сипвал сам“, добaви тя. Две агнета осигури Хасанова за тазгодишния празник. Е, агнешкото с лопуш беше приготвено не на поляната, а в ресторант „Лес“ от неговия собственик – Петър Цонев, който е от Недоклан и без когото, разбира се, не мина веселието, но беше много вкусно и всички си го хапнаха сладко-сладко.

„Както има различни цветя, които цъфтят в нашите градини, така има и хора с различен етнически произход, които живеят в нашата родина“ – отбеляза при откриването Хабибе Расим, председател на Читалище „Делиорман“, което винаги се включва в празниците на селото.

А кметицата изтъкна: „Гергьовден ни обединява без разлика на етнос и религия и показва колко са близки традициите ни и обичаите ни. Християни и мюсюлмани от различни поколения, с различни занимания и интереси живеем заедно и споделяме своите болки и радости, делници и празници, заедно посрещаме несгодите и градим бъдещето“. Благодари на Община Разград, Петър Цонев –собственик на ресторант „ЛЕС“, Нехрин Кадир - собственик на „Зико груп“, кооперацията в с. Недоклан, „Агротим“ ЕООД, Зекие Чакалова - собственик на ресторант „Акансу“ и на Ердинч Хасанов - собственик на мандра „Лудогорие“- с.Дянково, за оказаната подкрепа. Тя, съвместно с НЧ „Съзнание 1927“ – Недоклан, и НЧ „Делиорман 2014“ – Разград, откри кътче с кулинарна изложба, с характерни за региона ястия.

Началото на специалната празнична програма поставиха децата, които се състезаваха с колела, по дърпане на въже, скачаха в чували. Не закъсняха и наградите им – вкусни лакомства. Дуо „Спектър“ - Светла Филева и Фахри Ферзуев, и фолклорна група към НЧ „Делиорман 2014 г“ – „Гласът на Делиормана“, се погрижиха за настроението на всички. Деяна Мартинова, Колийн Господинова, Мартина Пеева и Николай Симеонов от Клуб „Слово“ към ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество впечатлиха гостите с артистичното си изпълнение на стихове за Гергьовден и за българския войник. Малката Габриела Симеонова - потомка на недокланци, която за втора година бе дошла с народна носия, изпълни народна песен. Към нея се присъединиха и други деца.

„Много хубав празник!“ – изказаха своето мнение хората от селото, които си потропнаха български хора и турски танци, полюляха се на Гергьовската люлка за здраве и не пропуснаха да похвалят своята кметица, че не се спира пред нищо за селото си и да заявят, че искат тези празници на приятелството и толерантността да продължат.

 

Веселина ЙОТОВА