Търсене

Начало Оживление Децата от ОУ „Вапцаров“ се люляха на гергьовска люлка
Децата от ОУ „Вапцаров“ се люляха на гергьовска люлка
09 May 2018

Народните традиции оживяха в двора на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Разград, където децата от училището се люляха на гергьовска люлка за здраве. Старият обреден обичай беше възстановен в навечерието на 6 май, когато отбелязваме Гергьовден и Деня на храбростта и българската армия.


09_05_2018_lulka-8.jpgУчениците научиха как техните предци закичвали със здравец и други зеленини портите на на всяка къща и оборите, в които отглеждат животните. Чуха и народното поверие, според което, ако на Гергьовден вали, годината ще е плодородна, богата и изобилна.

В школото пъстри народни хора извиха децата от първите и вторите класове на училището, които танцуват в подготвителната група на ДТШ „Хорце“ към ЦРД, с ръководители Румен и Жулиета Иванови. В празничната програма се включиха и учениците от Вокална група „Вапцарови искрици“ с ръководител Ясен Даскалов.

Стихове рецитираха двама възпитаници на клуб „Слово“ към ЦУТНТ, с ръководител Веселина Йотова. Мелда Беляйдинова представи текста на народната песен „Кукавица кука за Гергьовден“, а Николай Симеонов“ прочете „Български войник“ от Евтим Евтимов.


Антония КИРИЛОВА