shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Първокласници създадоха книга с рецепти от техните баби
11 May 2018

„Малките сови“ от 1 „а“ клас на ОУ „Никола Икономов“ участваха в конкурс за рецитация, рисуваха родния дом и събираха информация за полезни билки и стари традиционни рецепти от своите баби. Дейностите се реализираха в рамките на Националния проект „Родна стряха“, който се осъществява чрез платформата за сътрудничество между училища в Европа eTwinning. В този проект си партнират осем детски градини и училища от Разград, Свищов, Пловдив, Варна, Левски, Асеновград, Шумен и Белене.

11_05_2018_ikonomov-2.jpg

От началото на учебната година първокласниците от разградското училище приеха предизвикателството да намерят и синтезират информация за авторите Ран Босилек, Елин Пелин, Джани Родари, Елисавета Багряна, Шарл Перо, Иван Вазов.

„Целта ми бе да насърча тяхното любопитство и изследователски дух. Въпреки че не познаваха всички букви от азбуката и още се учеха да пишат, направиха постери с информация за Ран Босилек и за Разград в миналото и днес. Собственоръчно създадоха книжки с традиционни рецепти, сред които пилешката супа на баба, Кали и английски фъч“, разказа класният ръководител на децата – Йорданка Гатева.

В рамките на проекта децата от всички градове участваха в конкурси за рисунка и лого на проекта, както и надпревара за рецитиране на стихотворение. Първокласниците от Разград станаха победители в последния конкурс с обща рецитация на стихотворението „Родна стряха“ от Ран Босилек. Клиповете с изпълненията на всички деца бяха качени и оценени в eTwinning платформата.

В рамките на проекта беше изработена пътуваща къща с книги, която обикаля всички партньорски училища и детски градини. Създадена е и електронна книга, направена като лапбук, която съдържа задачи за четене с разбиране, рисунки, рецепти, мисли за рода и семейството, снимки от традиционни български празници.

Според Йорданка Гатева общите национални проекти като „Родна стряха“ насърчават сътрудничеството между педагогически специалисти от различни градове. Чрез общите дейности учителите обогатяват своя опит и го използват при изграждането и развитието на детската личност.


Антония КИРИЛОВА