shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Ученичка рекордьор участва в три национални олимпиади
11 May 2018

Абсолютен рекорд в образователната история на Разград постави седмокласничката Белослава Петкова от ОУ „Васил Левски“, която се класира за участие в три национални олимпиади. 14-годишното момиче постигна максимален брой точки на регионалните кръгове на олимпиадите по български език и литература, география и история.


11_05_2018_levski.jpgУченичката сподели, че има афинитет към трите учебни предмета и е искала да провери нивото на знанията си, но не е очаквала да стигне до финалите на престижните състезания.

До националния кръг на олимпиада по български език и литература стигнаха три седмокласнички от разградското училище – Даная Красимирова, Елица Енчева и Белослава Петкова, които се класираха в челната десетка на изданието. Възпитаничките на преподавателя Милена Попова се справиха отлично на теста с 25 въпроса, 70% от които бяха свързани с разбирането на текст. Във втория модул на олимпиадата момичетата писаха съчинение-разсъждение на тема „Ведно да се бият живи и умрели“. Най-висок резултат постигна Даная, която стана първа с максимален брой точки – 100. Белослава се класира на четвърто място в страната с резултат 85.64, а Елица получи 83 точки.

След успеха по български език, Белослава Петкова се отправи към следващото предизвикателство – националната олимпиада по история, която се проведе в Кърджали.

В първата част на надпреварата седмокласничката показа високо ниво на владеене на материята на теоретичния изпит с 20 въпроса с отворен отговор и при съставянето на разработка на историческа тематика. 14-годишното момиче получи оценка 5.25, но 25 стотни не й достигнаха, за да се класира за втория етап на олимпиадата – събеседване с участниците.

„Нивото на олимпиадата е изключително високо и оценяващата национална комисия е съставена от утвърдени доценти и професори от академичната общност“, разказа преподавателката по история на момичето – Таня Коцева.

Белослава Петкова продължи да покорява нови върхове с участието си в националния кръг на олимпиадата по география. Състезанието премина в три етапа – стандартен теоретичен тест, мултимедиен тест и решаване на географски казус. Възпитаничката на учителката Антоанета Раднева постигна 98 точки от първите два кръга, но не успя да се класира за финалния етап. Паралелно с участието си в трите олимпиади, талантливото момиче се класира на първо място в регионалния кръг на Националния конкурс „Бог е любов“. 14-годишната художничка, която рисува за удоволствие, представи рисунка на молещо се дете и гълъб, който излита от прозореца като символ на вярата и надеждата. Тази седмица се очаква да бъдат обявени победителите в конкурса, организиран от Българската православна църква.

„Имам разнообразни интереси и влагам цялата си енергия във всичко, с което се занимавам, защото съм перфекционист и искам да постигам високи резултати“, разказа Белослава Петкова.

В момента ученичката се готви за националното външно оценяване след седми клас и смята да кандидатства в паралелката „Английски и испански език“ в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Антония КИРИЛОВА