shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Константинос Марицас и Ахмет Атасой гостуваха на поетичната общество в Разград
11 May 2018

Община Разград, РБ „Проф. Боян Пенев“ и поетичното общество на града поканиха на среща Константинос Марицас, човек занимаващ се с философия, поезия и превод. Той представи книгата си „Цивилизация и естествен подбор“ и други произведения. Костантинос Марицас е роден през 1957 г.. Той е син на гръцки емигрант и българка. Висшето си образование по електротехника завършва в Атинската политехника „Мецовио“, от 1984 г. до днес работи като инженер на свободна практика.


11_05_2018_poeti_1.jpg11_05_2018_poeti_2.jpgВ момента живее в Оман. Автор е на редица инженерни книги. Последната му творба „Цивилизация и естествен подбор“ е философска и беше издадена в Гърция, а наскоро излезе и в България. Срещата се проведе в ХГ „Проф. Илия Петров”, авторът бе представен от Пламен Панчев. Марицас изненада публиката с интересните си обяснения чрез философията и човешката мъдрост за произхода на човека и днешното нашумяло име джендър.

Със съдействието на Община Разград, РБ. „Проф. Боян Пенев“, НЧ „Делиорман – 2014“ и поетичното общество в Библиотеката бе представен и Ахмет Емин Атасой. Роден е през 1944 г. в търговищкото село Крепча. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Турска филология“, с втора специалност „Български език и литература“ (1968). През 1966-1968 периодично работи като литературен сътрудник в Радио София (БНР). От 1968 до 1989 е учител по български език и литература в родния си край. Няколко години е областен кореспондент на сп. „Йени хаят – Нов живот“. През 1989 г. със семейството си емигрира в Турция. Член е на СБП, носител на много международни награди. Занимава само с литературно-творческа, изследователска и преводаческа дейност. В библиотеката бе представена поетичната книга „Премълчаното на два езика“. Звучаха стихове на български и на турски език. Авторът се развълнува и просълзи и разказа за нелекия път на емигриралия човек от времето на т.нар. голяма екскурзия до ден-днешен.

И двамата автори направиха дарения от свои произведения.


Димитър Петров