shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Близо 160 деца се изявиха във фестивала „Пусть всегда будет солнце“
13 May 2018

159 деца от общините Разград и Исперих участваха в областния етап на Петия национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2018, организиран от Национално движение „Русофили“.

Талантите се състезаваха в жанровете – поезия, песен и танц в три възрастови групи за участници от предучилищна възраст до XII клас. Сценичното представяне на децата оценява жури с председател Димитър Петров и членове – Веселина Милушева, учител по руски език и Десислава Македонска, учител по музика.


11_05_2018_ruska_1.jpgВ раздел „Поезия“ в първа възрастова група за деца в предучилищна възраст на първо място се класираха Мира Илиева и Цветелина Андреева от ДГ „Незабравка“.

В категорията за песни с първа награда беше отличена Пресияна Тодорова от ДМШ „Илия Бърнев“ – Разград, а на второ място застана Николая Николова от НЧ „Напредък 1901“.

Във възрастовата група за ученици от I до IV клас в категорията за поезия първенци станаха Матей Даскалов и Пресияна Андреева от ОУ „ Н. Икономов“ – Разград. На второ място застанаха Мария Колева от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и Павел Ганчев от ОУ „ Н. Икономов“, а на трето място се класираха Мария Атанасова и Ирина Гинева от ЦУНТН – Разград

11_05_2018_ruska_2.jpgВ същата възрастова група в раздела за руски песни журито присъди първа награда на Татяна Славова и Текин Зекирев, а втора отиде при Мария Стефанова. И тримата певци са възпитаници на Центъра за работа с деца в Разград. Трета награда заслужи Надежда Дочева ДМШ „Илия Бърнев“.

В жанр „Танц“ лауреати станаха талантите от ДТШ „Сладури“ към ОУ „В. Левски“ и от БФ „Форте“ към НЧ „Съзнание 1891 – Исперих“. Втора награда заслужиха децата от ТШ „Еми-денс“ Разград, а на трето място се класираха възпитаниците на ДТШ „Сладури“ и ТШ „Еми-денс“.

В трета възрастова група за ученици от V до VIII в категория „Песен“ първо място грабна Виктор Петров от ЦРД-Разград, а на второ застана Ана-Мария Георгиева от НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих. Двама възпитаници на музикалната школа към същото читалище Василена Димитрова и Аржин Февзи получиха първа награда за дует.

В раздела за танци оценяващата комисия присъди първо място на грациите от Балетна школа към НЧ „Развитие- 1869“ и на децата от ДТШ „Сладури“ към ОУ „В. Левски“.

В най-голямата възрастова група за участници от IX до XII клас първа награда в жанр „Песен“ получиха Андреа Начева от ЦРД-Разград и Мелиса Юлиянова от НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих. Втора награда отиде при Пламена Петрова, а трето място заеха Катерина Йорданова и Петя Ризова, които развиват вокалния си талант в класа по поп пеене на музикалния педагог Свилена Дечева от Центъра за работа с деца.

Областният координатор на „Русофили“ Любомир Савов раздаде грамоти и пожела на първенците успешно участие в следващия зонален етап, който ще се проведе на 16 юни в Шумен. Носителите на призови места в този кръг ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък в началото на септември.