Търсене

Начало Оживление Близо 160 деца се изявиха във фестивала „Пусть всегда будет солнце“
Близо 160 деца се изявиха във фестивала „Пусть всегда будет солнце“
13 May 2018

159 деца от общините Разград и Исперих участваха в областния етап на Петия национален фестивал „Пусть всегда будет солнце“ – 2018, организиран от Национално движение „Русофили“.

Талантите се състезаваха в жанровете – поезия, песен и танц в три възрастови групи за участници от предучилищна възраст до XII клас. Сценичното представяне на децата оценява жури с председател Димитър Петров и членове – Веселина Милушева, учител по руски език и Десислава Македонска, учител по музика.


11_05_2018_ruska_1.jpgВ раздел „Поезия“ в първа възрастова група за деца в предучилищна възраст на първо място се класираха Мира Илиева и Цветелина Андреева от ДГ „Незабравка“.

В категорията за песни с първа награда беше отличена Пресияна Тодорова от ДМШ „Илия Бърнев“ – Разград, а на второ място застана Николая Николова от НЧ „Напредък 1901“.

Във възрастовата група за ученици от I до IV клас в категорията за поезия първенци станаха Матей Даскалов и Пресияна Андреева от ОУ „ Н. Икономов“ – Разград. На второ място застанаха Мария Колева от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и Павел Ганчев от ОУ „ Н. Икономов“, а на трето място се класираха Мария Атанасова и Ирина Гинева от ЦУНТН – Разград

11_05_2018_ruska_2.jpgВ същата възрастова група в раздела за руски песни журито присъди първа награда на Татяна Славова и Текин Зекирев, а втора отиде при Мария Стефанова. И тримата певци са възпитаници на Центъра за работа с деца в Разград. Трета награда заслужи Надежда Дочева ДМШ „Илия Бърнев“.

В жанр „Танц“ лауреати станаха талантите от ДТШ „Сладури“ към ОУ „В. Левски“ и от БФ „Форте“ към НЧ „Съзнание 1891 – Исперих“. Втора награда заслужиха децата от ТШ „Еми-денс“ Разград, а на трето място се класираха възпитаниците на ДТШ „Сладури“ и ТШ „Еми-денс“.

В трета възрастова група за ученици от V до VIII в категория „Песен“ първо място грабна Виктор Петров от ЦРД-Разград, а на второ застана Ана-Мария Георгиева от НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих. Двама възпитаници на музикалната школа към същото читалище Василена Димитрова и Аржин Февзи получиха първа награда за дует.

В раздела за танци оценяващата комисия присъди първо място на грациите от Балетна школа към НЧ „Развитие- 1869“ и на децата от ДТШ „Сладури“ към ОУ „В. Левски“.

В най-голямата възрастова група за участници от IX до XII клас първа награда в жанр „Песен“ получиха Андреа Начева от ЦРД-Разград и Мелиса Юлиянова от НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих. Втора награда отиде при Пламена Петрова, а трето място заеха Катерина Йорданова и Петя Ризова, които развиват вокалния си талант в класа по поп пеене на музикалния педагог Свилена Дечева от Центъра за работа с деца.

Областният координатор на „Русофили“ Любомир Савов раздаде грамоти и пожела на първенците успешно участие в следващия зонален етап, който ще се проведе на 16 юни в Шумен. Носителите на призови места в този кръг ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък в началото на септември.