Търсене

Начало Новини Наградиха победителите в Националния хумористичен конкурс в Кубрат
Наградиха победителите в Националния хумористичен конкурс в Кубрат
13 May 2018

За единадесети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат, посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. На тържеството бяха наградени победителите в Единадесетия национален хумористичен конкурс "Кубрат 2018". Той бе организиран от Община Кубрат, БНР - програма "Христо Ботев", НЧ "Св.св. Кирил и Методий - 1891", Конфедерация на българските писатели и Клуб на хумориста "Жарава" в Кубрат, който тази година чества 30 години от създаването си.

11_05_2018_humor.jpg

Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговите заместници Орхан Мехмед и Женифер Пойраз, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, председателят на журито Борис Арнаудов - почетен председател на хумористичен клуб "Жарава" и дългогодишен програмен директор в БНР, неговите членове Георги Василски - главен редактор на програма "Христо Ботев" при БНР и акад. Румен Леонидов - управител на издателство "Факел", членове на общинската управа, общински съветници, много творци, граждани.

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на клуба на хумориста "Жарава" - Кубрат. Това стори акад. Румен Леонидов, асистиран от Борис Арнаудов, Георги Василски и Димитър Атанасов.

Във фоайето на читалището бяха открити две изложби - обща, от карикатури на тазгодишни участници в конкурса и от малка пластика на скулптура Господин Тенев от Хасково. Връчени бяха наградите на победителите в раздел "Карикатура".

След това в ритуалната зала на читалището бяха връчени наградите в разделите "Кратки сатирични форми" и "Стихотворение или кратък хумористичен разказ" Раздадени бяха и специалните отличия: за нова книга - на Станислав Марашки от Бургас, на Конфедерацията на българските писатели - на Сибин Майналовски от София и награда "Велко Велков" за карикатура - на Ириен Трендафилов. Имаше концертна програма от певци и групи към читалището в града.

Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци и сувенири. Накрая, по традиция, всички се забавляваха до късно в местно заведение в Кубрат.


Светломир КИРОВ