shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
1073 седмокласници се явяват на националното външно оценяване
13 May 2018

1073 ученици от Разградска област ще се явят на националното външно оценяване след седми клас, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков.

Седмокласниците ще държат тест по български език и литература на 21 май, а по математика на 23 май. Началният час на двата изпита е 10 часа, продължителността на първия модул е 60 минути, а на втория – 90 минути.


Времето за работа на децата със специални образователни потребности е удължено с 40 минути спрямо продължителността на всеки от модулите.

До 21 май е срокът за подаване на документи на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности, от домове за деца, лишени от родителски грижи, от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства.

С оценките от изпитите от външното оценяване седмокласниците ще кандидатстват за прием в 21 профилирани и 34 професионални паралелки в гимназиите в Разградска област. При средна пълняемост на паралелките с по 24 души, необходимият брой ученици е 1320, което води до недостиг на 247 деца.

Резултатите от външното оценяване по двата предмета ще бъдат обявени до 6 юни, а от 13 до 19 юни седмокласниците трябва да получат служебна бележка с оценките от изпитите от училищата, в които се обучават. Документи за участие в приема ще се подават от 20 до 26 юни, а резултатите от първо класиране ще бъдат обявени до 3 юли.

Паралелно със седмокласниците, държавни зрелостни изпити ще положат дванадесетокласниците от Разградска област. На 21 май на матура по български език и литература ще се явят 1000 души, в това число влизат и ученици, които предходни години не са успели да вземат изпитите.

Документи за допускане до втората задължителна избираема матура са подали 909 души, като 60% от тях са избрали да се явят на тест по „Биология и здравно образование“. Сред предпочитаните предмети за държавния зрелостен изпит са „Английски език“ със 142-ма кандидати и „География и икономика“ със 115 желаещи. Матура по „Физика и астрономия“ са решили да положат 33-ма ученици, а 25 са избрали „Математика“. Към предметите „История и цивилизация“ и „Философски цикъл“ са се насочили по 13 дванадесетокласници, а матура по „Химия и опазване на околната среда“ са посочили 11 души. Зрелостен изпит по „Немски език“ ще държат двама ученици, а по „Испански език“ само един. Избираем държавен изпит по желание са решили да положат петима бъдещи абитуриенти.

Възпитаниците на професионалните гимназии имат възможност да се явят на изпит за придобиване на квалификация по специалността, по която се обучават, вместо на втори ДЗИ. Заявления за допускане до изпит по теория и практика са подали 83-ма ученици от Професионалната гимназия в Кубрат /26/, ПГТС „Христо Смирненски“ /17/, Спортното училище /15/, ПГСС „Хан Аспарух“ /13/, ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ /8/, НПТГ „Шандор Петьофи“/3/ и ПГЗ „Кл. А. Тимирязев“ в Завет /1/.


Антония КИРИЛОВА