shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
„Дан Колов“ в схватка с Общината
13 May 2018

Проект за частна промяна в регулационния план в границите на квартал „Варош“ в Разград изправи на нокти хората от блок „Дан Колов“. Живущите в трите входа и очният лекар д-р Христо Илиев, чиято къща е в непосредствена близост, са внесли възражение

и подписка срещу обявлението, с което им е съобщено, че е изработен проектът.


11_05_2018_blok.jpgВ качеството си на заинтересовани лица те настояват пред кмета Валентин Василев, председателя на Общинския съвет Стоян Димитров и депутата Десислава Атанасова разработката да бъде спряна незабавно или в противен случай ще си търсят правата по съдебен ред и ще обявят гражданско неподчинение.

Копие от възражението си хората донесоха и в редакцията на „Екип 7“, като настояха да дадем гласност, тъй като са убедени, че правата им са били нарушени, а проектът за изменение на регулационния план обслужва частни интереси и ще им навреди.

 

11_05_2018_faksimile_2.jpgС него се предвижда точно зад блок „Дан Колов“ да се прокара улица, а мястото в прилежащия двор, отредено за детска площадка, да изчезне.

Според живущите, сред които са и семейството архитекти Йордан и Тоня Пеневи, по този начин ще бъде преструктуриран голям урегулиран поземлен имот и ще се създаде нов такъв.

В резултат блокът им напълно ще бъде лишен от обслужващ двор, и от полагащите се по законово изискване площи с озеленяване, паркоместа или гаражи, които и сега са недостатъчни. Сериозно ги смущава и още един факт – в новия план сега съществуващият проход /тунелчето, водещо към ул. „Г.С.Раковски“/ не е отразен в партера на блока и в едноетажната сграда отпред.

„Напомняме, че адресната регистрация на жилищата е към ул. „Г.С.Раковски“ и ние нямаме намерение да я променяме!“, се казва във възражението.

11_05_2018_faksimile_1.jpg

 

В него подробно са описани съществените нарушения, които живущите в блока са съзрели в свършеното от Общината дотук – по процедурата за допускане на плана и на техническите правила и норми по устройство на територията. Най-фрапиращото според тях е това, че макар да се готвят кардинални промени, които ги касаят пряко, не е направено обществено обсъждане преди внасяне на проекта в експертния съвет по устройство на територията. И питат защо процедурата не е спазена, както в случая с магазин „Юта маркет“, а са поставени пред свършен факт.

Любопитното в настоящия казус е, че писмено искане от заинтересовано лице за промени в регулационния план, няма. Тя е извършена служебно, с искане от кмета, което обаче дори не е подписано от него. Върху преписката, вероятно като напомняне за кого и какво става въпрос, било изписано името Сейхан. Това вносителите на подписката видели лично, когато отишли в Общината. Питането им сега е кой е възложител на изменението и чий интерес обслужва. Макар че имат конкретни предположения в тази посока и не са пропуснали да ги опишат във възражението си.

„Прокарването на улица през нашия парцел ще се превърне в транспортен достъп до съседния парцел III-1293. С тази разработка Община Разград осигурява втори /откъм дъното/ и трети /откъм страничната граница/ автомобилен достъп за УПИ № III-1293 , макар този жилищен УПИ да има лице към ул. „Антим I“ и не се нуждае от изход на три улици. С тази разработка Община Разград „услужливо“ дава възможност за изграждането на допълнителни гаражи за собственика на УПИ № III-1293 с входове откъм вътрешнокварталното пространство и за сметка на детската площадка и озеленяването!!!“, посочват те в протестното си писмо.

На нормален човешки език въпросното УПИ всъщност е парцелът точно на ъгъла на „Антим I“ и подхода към гаражите зад блок „Дан Колов“, където в момента се строи солидна нова къща. Нейният собственик се казва Сейхан Али и се занимава с товарни превози. Така че не автомобили, а дори камиони могат да започнат да паркират в задния двор на блока, ако служебно изготвеният проект за частично изменение на регулационния план влезе в сила.

Опитахме да потърсим за коментар главния архитект на Разград Петър Сергев, но безуспешно. Не го открихме нито на служебния му стационарен телефон, нито на мобилните. И въпреки че звъняхме няколко пъти, той така и не върна обаждане. Свързахме се обаче с кмета Валентин Василев.
За „Екип 7“ той заяви, че не е подписвал подобно искане и не знае за какво става дума, тъй като допреди дни е бил в отпуск. Щял обаче да се запознае със случая и да ни уведоми за развитието на нещата.

Някой пак иска да ни омаскари. Кметът обаче няма нищо общо, каза Василев.

Впоследствие ни потърси и уточни, че внесеното възражение било във входящата поща, с която той е трябвало да се запознае след отпуска си. Изпратил го за становище на главния архитект Срегев и до директора на дирекция „ТСУ, общинска собственост и контрол в строителството“ Илин Солаков.

След като има възражение няма да одобря проекта и всичко се спира. Струва ми се обаче, че хората са били подведени да се подпишат под жалбата, както и че в нея има много неверни твърдения. Промяната е извършена служебно, тъй като теренът е общински, а в момента се прави преглед на регулационните планове на целия град, за да се изчистят границите, тъй като има застъпвания. Трябва да се направят корекции, за да се издава адресна регистрация при нужда и прочее. Няма как да го обясня по телефона, трябва да видите проекта, за да разберете. Не е вряно и това, че хората ще останат без паркоместа, такива са предвидени.

Може би най-добрият вариант е гражданите от блок „Дан Колов“ да заповядат на среща при мен, за да им обясним с експертната комисия каква е целта и идеята, защото очевидно не им е ясно. Така ще можем да вземем най-справедливото решение за всички, каза кметът и прикани хората от квартала да се свържат с него, за да насрочат срещата.

Така, на този етап остава само една загадка - защо на преписката е фигурирало името Сейхан.

Дали промените се правят в негова услуга, или с добри намерения и в полза на гражданите, както твърди кметът, ще покажат резултатите от срещата. И времето.

Мила КЮЛЮМОВА