Търсене

Начало Спорт Авиомоделисти от Разград – с престижно класиране на национално състезание
Авиомоделисти от Разград – с престижно класиране на национално състезание
16 May 2018

През уикенда в Ловеч се проведоха Националните ученически състезания по авиомоделизъм, организирани от МОН и Националния дворец на децата – София. За поредна година талантите от Клуба по авиомоделизъм към ЦПЛР-ЦУТНТ с ръководител Младен Димитров постигнаха престижни резултати.

16_05_2018_avio-1.jpg

16_05_2018_avio-2.jpgДецата на възраст от 7 до 14 години се съревноваваха в най-масовия клас „HLG“. Той е и един от най-интересните класове, в който състезателите хвърлят свободно летящ модел на планер от ръка. Съдии засичат пролетяното време. В този клас се изисква както перфектна изработка на модела, така и физическа кондиция, познания по метеорология и аеродинамика. На-успешен от разградската група се оказа Мариян Николов, който зае четвърто място в надпреварата с 23-ма участници от цялата страна. Той отстъпи само на 3 секунди от бронзовия медал и на 7 секунди от шампионската титла. В последния си старт моделът на Мариян постигна впечатляващите 25 секунди, като този полет бе едва с 4 секунди по-малък от този на победителя Тодор Тодоров и бе второто най-добро постижение за цялото състезание. Останалите двама участника от Разград заеха съответно 8-мо и 10-то място. Добромир и Никола Цветомирови постигнаха стабилни резултати и заслужено са в средата на класирането.

Трябва да се отбележи, че децата са дебютанти и предстартовата треска попречи на Никола да даде още по-впечатляващи резултати, постигани от него на тренировките.

Предвид възрастта на тримата състезатели /Никола и Мариян на 10 години, Добромир – на 8./ се очаква още на следващото състезание през октомври те да се намесят в борбата за медалите.

Благодарение на ЦПЛР-ЦУТНТ и в частност на директора Цветанка Русева, освен авиомоделизъм, се правят стъпки за развитието на авто и корабо-моделизма, обединени в клуб „Конструиране и моделиране“. През лятото се организира ваканционна група, в която могат да се включат всички желаещи.