shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Федерацията на жените организира профилактични прегледи за жени
16 May 2018

„В заключителния етап на инициативата на Федерация на жените – Разград, свързана с прегледите на рак на шийката на матката, които се проведоха от 19 март до 31 март, искам да изразя радостта си, че броят на прегледалите се жени тази година е сравнително голям.


16_05_2018_pregledi.jpgДа се надяваме, че все повече у жените узрява необходимостта от профилактиката. А ние това целим – чрез тези прегледи да предпазим жените от последвали заболявания“ – заяви на пресконференция Любка Стоянова, председател на женската организация. Тя изказа своите специални благодарности на д-р Радка Стоянова – акушер-гинеколог в разградската поликлиника, която не оставя без последствие жените с опасната група, проследява ги. Благодари на хистолога и патоанатома д-р Искрен Калчев, за когото заяви, че е най-добрият в своята област в Североизточна България. Благодари и на организацията на Жени ГЕРБ, която е член на Федерацията на жените, за средствата, които осигурява за консумативите за прегледите. Изказа своята благодарност на ръководството на Община Разград, на ръководствата на „Млин - 97 АД“ и на фирма „Ками 97 ЕТ“, които поемат разходите за прегледите на своите жени. Изрази своята надежда, че следващата година и други ръководители ще проявят загриженост за здравето на жените, работещи във фирмите им.

„Ракът на шийката на матката е бич за младите жени“, каза д-р Радка Стоянова, изказвайки задоволството си, че тази година са дошли много млади жени, като изтъкна, че здравната каса задължително вече изисква профилактични гинекологични прегледи за жените над 33- годишна възраст. Тя заяви, че от 179 прегледани жени няма с изразен рак на маточната шийка. Шест жени са с II в до III а група, една жена с III б група - гранични състояния, и са насочени за лечение към онкодиспансери.

Д-р Искрен Калчев изтъкна, че ракът на шийката на матката е едно от заболяванията с голямо социално значение, защото е едно от най-често срещаните онкологични заболявания у жената. Важното е, според него, че то подлежи на профилактика. „Когато се извършва както трябва тази профилактика, когато се установяват случаи на предракови състояния, което е целта на прегледите, те са лечими в начален стадий“ – подчерта д-р Калчев. А за статистика на прегледите в Разград той отбеляза, че е съпоставима с тази на страната.

Пресконференцията завърши с призив към всички жени да се преглеждат редовно – както младите, така и възрастните. Обърна се внимание, че ако жените с менопауза получат кръвотечения, незабавно трябва да се консултират с лекар, защото те могат да бъдат индикации за ракови заболявания. Изрази се общо становище, че този проблем изобщо не е за подценяване, затова Съюзът на пенсионерите трябва да обърне специално внимание на жените за срещи с акушер-гинеколози, които да проведат беседи в пенсионерските клубове.

Веселина ЙОТОВА