shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
Бейсим Басри влезе в затвора
16 May 2018

Пет години след като по време на бракониерски лов стреля по служители на ДЛС „Воден-Ири Хисар“, бившият кмет на Исперих Бейсим Басри влезе в затвора.

В понеделник около 14.30 часа той сам се яви при служителите от ОЗ „Охрана“ - Разград, които го конвоираха до следствените арести. Специализираният автомобил спря директно във вътрешния двор на сградата и така задържането на екскмета остана скрито за минувачи и репортери.


16_05_2018_beisim-basri.jpgДнес в 10.00 часа Басри ще бъде транспортиран до затвора в Белене, където ще търпи присъдата си при общ режим.

Тя е приведена в изпълнение, след като на 10 май Върховният касационен съд е потвърдил наказанието от три години и половина лишаване от свобода за това, че Басри е заплашвал трима държавни служители, с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер.

16_05_2018_beisim.jpgРешението на Апелативен съд-Варна, в частта в която бившият кмет бе осъден на 5 години затвор по другото по-тежко обвинение, от ВКС отново са върнали на предходната инстанция, научи „Екип 7“. Сега предстои варненските магистратите отново да решават има ли достатъчно доказателства, че през 2013 година Басри е направил опит умишлено да умъртви горския служител Пеню Астраджиев. Ако все пак той получи окончателна осъдителна присъда за опита за убийство и тя е в по-голям размер от тази, по която той вече е задържан, наказанията му ще бъдат кумулирани и бившият кмет ще трябва да изтърпи по-високото от двете.

Според работещи в системата обаче подобно разделяне на едно производство на две части е прецедент.

Вече на два пъти Апелативен съд-Варна налага на Басри 5 години лишаване от свобода по обвинението за опит за убийство – веднъж през март 2016, а след това през октомври 2017 г.

16_05_2018_beisim-1.jpgРешението бе той да изтърпи за двете си престъпления една общо наказание в размера на по-тежкото от двете – пет години затвор при първоначален общ режим.

Дали и третият дубъл ще приключи така, предстои да видим. На този етап сигурният престой зад решетките на Басри обаче е три години и половина.

Припомняме, че според прокуратурата на 23 февруари 2013 година в землището на Йонково, на територията на ДЛС „Воден-Ири Хисар“, с ловна карабина, оборудвана с комбиниран уред за нощно виждане, Басри е направил опит умишлено да умъртви Астраджиев. Деянието е извършено при изпълнение на службата на пострадалия и е останало недовършено по независещи от извършителя причини.

Наред с това Басри употребил заплашване, възпроизвеждайки четири изстрела с карабина спрямо ловния надзирател Детелин Димитров от Разград, колегата му Веселин Петров от Исперих и Астраджиев, държавни служители, с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер.

Делото срещу ексградоначалника започна през октомври 2013 година, а през април 2014 година беше произнесена и първата присъда – Окръжен съд-Разград го призна за невинен да е извършил опит за умишлено убийство, по второто обвинение му наложи три години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Решението в тази част бе подписано с особено мнение от двамата съдии в петчленния състав Емил Стоев и Анелия Йорданова. Тяхната позиция бе, че Басри трябва да изтърпи наказанието ефективно. Съдебните заседатели в състава обаче, които се явяваха мнозинство, гласуваха за условна присъда.

Последва обжалване и Апелативен съд-Варна върна делото за ново разглеждане от друг състав, тъй като установи, че мотивите не са били подписани от заседателите.

Процесът стартира отново през февруари 2015 година, като междувременно основният свидетел Астраджиев почина. Четири месеца по-късно делото завърши с още по-леки наказания. Басри беше признат за невинен и по двете първоначално повдигнати обвинения, а по-лекото бе изменено в още по-лека квалификация. Съдът прие, че кметът не е употребил заплашване, стреляйки по ловните надзиратели с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер, а само противозаконно им е попречил да изпълнят задълженията си. За това той бе осъден на две години лишаване от свобода при пет години изпитателен срок.

И това решение бе оспорено пред Апелативен съд-Варна, който през март 2016 година призна бившия вече кмет за виновен и по двете първоначално повдигнати обвинения, като постанови две ефективни присъди. Последва обжалване пред Върховния касационен съд, който на 8 март 2017 година върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд като реши, че проведеното разследване не отговоря на изискванията за всеобхватност и не е довело до изясняване на фактите с необходимата категоричност.

В крайна сметка Апелативен съд-Варна отмени присъдата на Окръжен съд – Разград от лятото на 2015 г. и отново осъди Басри ефективно по двете обвинения.

Едва сега ВКС потвърждава окончателно едното от тях, за другото ще почакаме вероятно още около година, за да мине отново през съда във Варна, а след това и през върховните съдии.

Припомняме, че в деня на бракониерския лов Басри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“. Въпреки предупреждението, той произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу горския стражар Пеню Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението.

По иззетата маскировъчна шапка в стопанството бе открит ДНК материал, който показа пълно съвпадение с ДНК профила на подсъдимия. В извършените престъпления Басри бе уличен и от откритите гилзи, изстреляни от ловната му карабина, която се води на негово име в служба КОС на МВР. Техническа експертиза установи, че по време на престъплението телефонът му е бил с локация в района на ловното стопанство. Съдебно-медицинското заключение пък доказа безспорно, че травматични увреждания на подсъдимия са получени при падане от чакалото на дървото.

Мила КЮЛЮМОВА