Търсене

Начало Искам думата Общинарите и природозащитниците да се разберат, докато гаргите съвсем не са осрали Разград
Общинарите и природозащитниците да се разберат, докато гаргите съвсем не са осрали Разград
06 June 2018

Лятото дойде. Прекрасно време за разходки по центъра на града. В търсене на прохладна сянка решаваш да поседнеш на някоя пейка, да отдъхнеш и...виждаш, че две трети от новичките пейки са побелели от птичи изпражнения. И веднага възниква въпросът: какъв е смисълът от създаване на блага, които впоследствие не могат да се използват по предназначение?


06_06_2018_kosev.jpg06_06_2018_gargi.jpgНе трябва, разбира се, да се омаловажава опитът на Община Разград за своевременно почистване, което не пречи на възможността да бъдеш „ощастливен“ от някоя птичка, ако се осмелиш да се заседиш.

Не съм орнитолог и не знам дали това е естествения хабитат на гаргите - в зелените зони на центъра на града, но положението вече излиза извън контрол. Градската среда се различава значително от обичайната екосистема поради простия факт, че е създадена от човека и е логично регулирането ѝ да се осъществява от създателя ѝ, което е задача на естествения подбор в природата. Увеличаването на популацията им до голяма степен се определя и от лесния достъп до храна – остатъци от закуски по кошчета и контейнери за отпадъци – нещо, което в природата не е така. Оставям настрана „хичкоковата“ атмосфера от издаваните звуци! Подобна картина може да се забележи и при посещение на някое сметище например. Подобна е и ролята на човешкият фактор при проблема с уличните кучета, но това е друга, по-широка тема. Интересното е, че в гората /примерно на с.Островче/ не съм чувал и половин гарга да грачи...Видно е, че птиците са „имунизирани“, към опита да бъдат прогонвани от звуковите сигнали, имитиращи тези на естествените им врагове. Време е за търсене на друго решение!

И тук се питам: как изглеждат парковете в някои други страни, които често се дават за еталон?

Редно е Община и природозащитници да седнат на масата и да решават проблема заедно, вземайки под внимание настоящото европейско законодателство, но и опита на европейците в периода до достигане на хуманните принципи.

Какъв е проблемът, когато птиците не са в период на гнездене, да се предприемат мерки за прочистване на дърветата? Няма как да стане иначе, всички си даваме сметка за това. Да, хуманизмът е основна ценност на съвременното общество, но след като сме се намесили в естествените природни фактори, наша отговорност е и регулирането на промените...


Косьо КОСЕВ

Разград