Търсене

Начало Искам думата Стоян НЕНЧЕВ: Председателят на ОбС не е общински служител, ГЕРБ занимава хората с измислени проблеми
Стоян НЕНЧЕВ: Председателят на ОбС не е общински служител, ГЕРБ занимава хората с измислени проблеми
06 June 2018

"Поведението на кмета и общинските съветници от ГЕРБ налага да занимаваме нашата общественост с измислени и несъществуващи проблеми. Отделено е огромно време и изразходвана колосална енергия за провеждане на мероприятия за следене и шпиониране на председателя на Общинския съвет в продължение на няколко месеца.


06_06_2018_nencev.jpgТърсени са компромати в пет области: Разград, Варна, Шумен, Търговище и Русе. И какво се оказва - на почти всички дела, на които съм се явявал, продължителността е била от порядъка на няколко минути до един час".

Това заяви вчера на пресконференция сваленият в края на май председател на ОбС-Разград Стоян Ненчев. Тя бе свикана по повод пресконференцията, която дадоха на 30 май кметът Валентин Василев и част от групата на ГЕРБ в местния парламент, на която бяха съобщени конкретните дати и часове, в които Ненчев е влизал и излизал от сградата на Общината. Крайният извод бе, че той е стоял на работното си място по 2-3 часа на ден, но въпреки това е получавал заплата в пълен размер - над 2550 лева. На пресконференцията кметът предизвика Ненчев да отговори на основния въпрос - къде е бил в посочените дати - в Община Разград или в съда.

Вчера Стоян Ненчев уточни, че председателят на ОбС не е общински служител и няма правоотношение нито с Кодекса на труда, нито със Закона за държавния служител, като за него има само някои елементи, свързани с добавките към възнаграждението, осигуряването и правото на отпуск. Той допълни, че практиката в цялата страна е такава, че председателят може да упражнява професията си и посочи примери, където начело на местните парламенти в редица градове са от ГЕРБ - Варна, Ловеч и Сливен и са действащи адвокати, а в Силистра - практикуваща зъболекарка. В Русе председателят е действащ ректор на университета, а в Шумен - действащ зам.-декан на факултета към НВУ "В.Левски".

"Председателят на ОбС в Пазарджик е известният в цялата страна адвокат Хари Харалампиев. Когато разбра твърденията на ГЕРБ - Разград, че не мога да упражнявам професията си, той така дълбоко се възмути, че искаше да разговаря с кмета Василев и да му изнесе кратка лекция", съобщи Ненчев. Според него функциите на председателя най-малко се изчерпват със стоене в кабинета и се аргументира с това, че голяма част от времето е използвал за посещение в различни населени места от общината, срещи с представители на бизнеса, различни институции, обществени организации и граждани. Той отново отбеляза, че част от хората са го молили срещите да са извън сградата на Общината, за да не си навлекат гнева на кмета.

От своя страна и Стоян Ненчев пожела да зададе въпрос на кмета Василев: защо след като има цяла правна дирекция, Община Разград е сключила договор с разградски адвокат за "правни консултации", за които въпросният юрист, чието име не бе съобщено, получавал по 400 лева месечно.


Димитър КИРИЛОВ