Търсене

Начало Оживление Близо 70 разградлии се събраха на емоционална среща в Чикаго
Близо 70 разградлии се събраха на емоционална среща в Чикаго
06 June 2018

На втори юни в църквата „Света София“ в Чикаго се състоя уникална, първа, бих казал историческа среща на хората от Разград и региона, живеещи в Америка. Събитието организирахме Пламен Петров, Поликсения Николова и Ивелин Мянков.

Имаше разградлии, дошли от далечните щати Род Айлънд и Минесота. Толкова хора от Разград на едно място не се бяхме събирали досега в Чикаго. На срещата присъстваха около 70 човека.

06_06_2018_amerika_1.jpg

06_06_2018_amerika_2.jpgЧикаго е огромен и много от нас не се бяхме виждали, затова имаше много разговори, спомени и обмяна на информация.

Срещата започна със стихотворението на разградския поет Дулинко Дулев „От тук започва не само България“. Приветствах с добре дошли всички присъстващи и споделих, че по една или друга причина всички се озовахме в тази прекрасна страна на неограничените възможности, която бе така благосклонна и отвори вратите си и за нас, хората от Лудогорието.

06_06_2018_amerika_3.jpgВсички работим здраво тук, правим бизнес, свикваме с начина на живот, спазваме законите и правилата на тази страна. Нашите деца вече се раждат и учат тук в престижните американски училища и университети. Но искам да ви уверя, че България е в нашите сърца, Разград е в нашите сърца, защото там сме родени, там сме оставили свидни хора, родители, близки, прекрасна и неповторима природа. Всички тук възпитаваме децата си в любов към родния край, който ние никога няма да забравим, и ще продължаваме да правим това.

06_06_2018_amerika_4.jpg

06_06_2018_amerika_6.jpgКолко хора има от разградския регион в Америка и Канада, не можем да кажем с точност. Но тази първа среща ще даде основата, за да разберем. Това е началото на нашите сбирки и съм сигурен, че в бъдеще ще привлечем и открием още наши съграждани, живеещи по тези ширини.

Във връзка с 2 юни, Ден на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, всички прави изслушахме химна на нашата родина. Поликсения Николова направи кратка ретроспекция на историята на Разград и припомни по-известните личности, свързани с миналото на града.

06_06_2018_amerika_5.jpg

Много емоционално и с вълнение изслушахме видеообръщението на кмета на града Валентин Василев, също и поздрава към всички нас от журналистите на вестник „Екип 7“ и от нашите футболни звезди Светослав Дяков, Марселиньо и Козмин Моци. Всички бяха трогнати от хубавите думи и посланията бяха посрещнати с много аплодисменти.

06_06_2018_amerika.jpgНашите гости музиканти - Джордж Танчев и приятели, изпълниха на разградлии американска и българска музика. Част от фолклорна група „Верея“ изнесе два колоритни български танца. За доброто настроение на всички се грижи DJ Станимир Райков, който повдигна настроението с песента на Петя Буюклиева „Разград - красив и вечен“ и естествено с хита за футболен клуб „Лудогорец“.

От името на фенклуба на Орлите в Чикаго Петър Агапов връчи плакети - почетни отличия на Пламен Петров и на мен самия за популяризиране на ПФК „Лудогорец“ - Разград и развитие на разградската общност в САЩ.

Всички с желание и съпричастност откликнаха на зова за помощ за двете болни момиченца от Разград - Диляна и Теодора. От паричните дарения и организираната томбола от сестрите Доминика и Маргарита Халачеви се събраха 1100 долара, които изпращаме в Разград.

Имаше интересна викторина, свързана с историята и факти за Разград и естествено въпроси за футболен клуб „Лудогорец“. Бяха раздадени много награди. Вечерта завърши с добро настроение и много танци!

Поздравяваме всички наши родители, близки и познати. Пожелаваме им много здраве и търпение за нови срещи. И както каза Митко Ханчев във видеообръщението до нас:

„Да живее Разград!“.


Ивелин МЯНКОВ, кореспондент на „Екип 7“ в Чикаго, САЩ