shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Д-р Мичев се сдоби с ново обвинение, този път за наркотични вещества
08 June 2018

Лавинообразно започнаха да се увеличават досъдебните производства срещу д-р Бранимир Мичев.

С постановление на Окръжната прокуратура в Разград от 5 юни хирургът е привлечен като обвиняем, този път за притежание на наркотични лекарствени продукти. Същият ден той е бил разпитан и задържан в ареста за срок от 72 часа по разпореждане на наблюдаващия прокурор с цел осигуряването му в съда.


08_06_2018_michev.jpgСпоред държавното обвинение в периода от 7 януари 2016 до 8 март 2017 година в Разград, като лекар – специалист хирург и в условията на продължавано престъпление, Мичев без надлежно разрешение, на публично място е придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Той използвал личните данни на свои пациенти и на тяхно име, но без знанието им, попълвал и подписвал жълти рецептурни бланки. С тях изписвал наркотичните лекарствени препарати, след което отивал в аптеката и ги купувал, като се подписвал и при получаването им.

Така в разстояние на година и три месеца успял да придобие 10 670 ампули морфин-хидрохлорид от по 1 мл, две опаковки морфин с по 50 таблетки от по 10 мг, както и три опаковки оксикодон с по 50 таблетки от по 40 мг.

Общата стойност на наркотични лекарствени вещества е 13 803 лева, като само ампулите възлизат на 13 753 лева.

Тъй като Мичев е с една влязла в сила условна присъда, а срещу него има още няколко висящи производства, в сряда заместник-окръжният прокурор на Разград Емилиян Грънчаров поиска от Окръжния съд в Разград да му бъде взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвинителят посочи, че са събрани достатъчно писмени и гласни доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че Мичев е извършител на деянието. Почеркова експертиза потвърдила, че жълтите рецепти са изписани от хирурга, а разпитаните до момента 14 свидетели са били категорични, че не ползват морфин и не са искали такъв да им бъде изписван.

Тъй като за това деяние се предвижда наказание над 5 години затвор и глоба, прокурорът заяви че има реална опасност хирургът да се укрие. Реална била и опасността да извърши ново престъпление предвид това, че за сравнително кратък период от около година е извършил множество деяния като е съставял документи с невярно съдържание.

Грънчаров обърна внимание, че Мичев вече има една влязла в сила условна присъда за теглене на пари от чужда дебитна карта, както и още три други висящи производства, при това за разнородна престъпна дейност. Едното дело е за измама и подбуждане на вещо лице към даване на невярно заключение, другото е за обсебване на лекарства от разградската болница и за измама на пациенти и техни близки с цел набавяне на имотна облага. Третото е идентично с второто, но схемата била реализирана във варненската болница, в която доскоро д-р Мичев е работел. Преди около месец именно заради това бил уволнен от нея, стана ясно в съдебната зала.

В отговор адвокатът на хирурга заяви, че в стореното няма нищо незаконно, тъй като Мичев имал разрешително да борави с жълти рецепти. От здравното министерство и от РЗИ също потвърдили, че той има право да получава въпросните лекарствени продукти от аптеката без пълномощно, когато става дума за тежко болни пациенти.

Самият Бранимир Мичев пък помоли съда да му наложи по-лека мярка за неотклонение и в прочувствено слово обясни, че има малко дете и съпруга, която е инвалид, и за която трябва да се грижи. С насълзени очи и треперещ глас той призна, че се чувства омерзен и унижен от кампанията, която е започнала срещу него преди четири години.

„Никога не съм нарушавал закона, нямам намерение да се укривам, винаги съм се е явявал на заседания по делата и съм си вдигал телефона. Не съм някой нехранимайко. Обичам си професията, ето, седем болни ме чакат за операции, дори и съседа. Поставих му стома и трябва да му възстановя червото. Ще започвам работа в Онкологичния диспансер във Варна. Искам да ми се изчисти името и да ми се даде възможност да си върша работата“, каза пред съда д-р Мичев.

Повече от два часа и половина отне на съдия Теодора Нечева да претегли казуса на везните на Темида. В крайна сметка обаче, независимо от богатата съдебна справка на хирурга, тя прецени, че той трябва да бъде освободен от ареста и му наложи парична гаранция от 4000 лева.

Срещу определението прокурор Грънчаров вече е внесъл протест пред Апелативен съд-Варна, заседанието е насрочено за идния вторник.

 

Мила КЮЛЮМОВА