shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Малката Еля се сдоби с нови ръце
11 June 2018

9-годишната Еля Шаидинова е необикновено дете, родено без крайници, което не иска най-новия модел телефон и таблет, нито скъпи дрехи и обувки. Нейната съкровена мечта е семпла – да ходи по твърдата земя и да има ръце, с които да прегърне любимите си хора. Преди два месеца се случва чудото – сдобива се с протези на двете ръце и днес се учи да се обслужва сама, да пише буквите и цифрите.


11_06_2018_elq_5.jpgЕля получи шанс за нов пълноценен живот, благодарение на усилията на проф. Евгени Дюкянджиев от Горна Оряховица, който лично идва в Разград, за да се запознае със случая. За ортопедичните помощни средства са отпуснати 4200 лева от държавата, а специалистът не взима нито стотинка от семейството за извършените дейности по изработка и поставяне на протезите. Професорът иска да помогне на детето да проходи, затова се ангажира със създаването на протези за долните й крайници. Осигурени са средства за специализираните материали, които се внасят от Германия, и след ампутацията Еля ще стане от инвалидната количка.

„Случаят ни дава надежда да вярваме, че чудеса съществуват и няма нищо по-силно от силата на човешкия дух и борбата за достоен живот. След като ампутират долните й крайници, се надявам в началото на новата учебна година да я видим на крака. Има идея в бъдеще да се изработи мултифункционална протеза за едната й ръка, която да позволява да извършва по-широк набор от дейности“, заяви заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов, който е лично ангажиран със случая от първата благотворителна кампания за детето през 2015 година.

В момента 9-годишно момиче грее с широка усмивка и свиква с новите протези на ръцете, които все се учи да управлява. В процеса на рехабилитация й помагат специалистите от Дневния център за деца и младежи с увреждания, който се помещава в сградата на бившия Дом „Майка и дете“. С Еля работи екип от експерти – рехабилитатор, педагог, психолог, логопед и социален работник, посочи директорът на центъра Надежда Дачева.

9-годишното момиче се социализира отлично и ежедневно среща приятелството и подкрепата на своите връстници. Тази година детето завърши втори клас в ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ и споделя, че се чувства приета в училищната общност. Децата от школото проявяват съпричастност към огромните усилия, които полага, за да пише в часовете. По тази причина организираха благотворителен базар и със събраните средства купиха таблет, с който Еля по-лесно да подготвя домашните си работи и да достига до необходимата информация.

Днес момичето е по-щастливо от всякога и изпитва дълбока благодарност за шанса за равностоен живот, който е получила. Обградена от грижите и подкрепата на своите родители, учители, специалисти от центъра за деца с увреждания, тя прави уверени крачки към своята мечта – да се движи леко и свободно в ежедневния сценарий на филма, наречен живот.

Антония КИРИЛОВА