shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
 
Начало
4.75 е балът на четвъртокласниците на малките матури
11 June 2018

Много добър 4.75 е средният успех на учениците от Разградска област на националното външно оценяване след четвърти клас, съобщи Татяна Радева, старши експерт за обучението в начален етап в Регионалното управление на образованието.

На изпита по предмета „Български език и литература“ децата от региона са постигнали общо 12.78 точки, а на малката матура по „Математика“ учениците имат 13.61 точки от 20 възможни.


Четвъртокласниците показват висока успеваемост по предмета „Човекът и обществото“ като средният им брой точки е 14.82, а на изпита по „Човекът и природата“ са получили 15.08 точки. Средният резултат на четвъртокласниците от всички изпити след завършен начален етап на образование е 14.09 точки, които по шестобалната система се приравняват на много добър 4.75.

Резултатите на учениците бележат ръст спрямо учебната 2016/2017 година, когато

средният брой точки по четирите предмета е бил 13.87 или много добър 4.50.

Според класацията на МОН Разградска област е била на 16-та позиция сред 28-те административни области на България по резултати от националното външно оценяване след 4 клас.

С най-високи резултати на малките матури тази година могат да се похвалят четвъртокласниците от ОУ „Васил Левски“ в Разград, които имат средна оценка 6.00 от четирите изпита. След тях също с отличен успех застават възпитаниците на ОУ „Никола Икономов“, а на трето място по бал са децата от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“.

Отличен 5.50 са постигнали учениците от Средно училище „Христо Ботев“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Равно. В челната десетка влизат и децата от СУ „Христо Ботев“ в Цар Калоян, ОУ „Христо Ботев“ в село Лудогорци“, ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ в село Езерче, ОУ „Васил Априлов“ в Исперих и ОУ „Христо Ботев“ в село Острово.

Важно е да се отбележи, че класацията не е напълно обективна, заради различния брой ученици, които се обучават във всяко училище и са се явили на националното външно оценяване. Някои учебни заведения са представени с резултатите на 90 деца, а други са представени с успеха на двама или трима техни възпитаници, положили изпитите след четвърти клас.

„Нямаме поглед върху резултатите на всяко училище – по кои предмети учениците са показали висока успеваемост и къде имат пропуски и затруднения. Затова сме изискали доклади от всички учебни заведения в Разградска област с техните конкретни резултати, направените изводи и мерките, които са заложени за следващата учебна година“, допълни Радева.


Антония КИРИЛОВА