shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Награди на обща стойност 18 000 лева връчи "Америка за България"
11 June 2018

Как да организират атрактивни събития за деца и семейства и как да си помагат взаимно при финансови и бюрократични спънки – това обсъждаха музеи, читалища, галерии, библиотеки и културни организации на петата национална конференция на Фондация „Америка за България” на 8, 9 и 10 юни.

11_06_2018_am-2.jpg

Благодарение на предишните издания на конференцията и конкурса #”В музея сме”, през изминалите години е събран кръг от над 600 човека от 150 населени места, които работят заедно за превръщането на музеите, галериите, библиотеките и изобщо културните организации в атрактивно място за децата и семействата, каза Надя Захариева програмен директор „Изкуство и култура” във Фондация „Америка за България”. Тя произхожда от известна разградска фамилия и бе особено развълнувана да съобщи тук имената на тазгодишните победители в конкурса #”В музея сме”, който Фондация „Америка за България” е учредила преди три години. Той награждава добрите практики на музеите, галериите и културните организации да се превръщат в гостоприемно място за деца, ученици и семейства. Сред 47-те проекта, участвали в конкурса, три проекта получиха парична награда от 5000 лв., а други три – поощрителна награда от по 1000 лв..

Осъществена бе и целта хората да се опознаят, а това става най-добре сред природата и по време на игра. В първата вечер 8 юни, 125-тимата гости проведоха забавен „куиз” в ресторанта на хотел „Картун”, а на следващия ден се впуснаха в лов на съкровища на Абритус. Новото в тази анимация бе, че ловът следва упътвания, отпечатани на цветна гланцирана хартия размер А3. Многобройните снимки и забавни въпроси в листовката са подбрани така, че посетителят да се запознае с всички експозиции, лапидариуми и данни от беседата на екскурзовода. 900 листовки за лов на съкровища са отпечатани от Фондация „Америка за България”, участниците в конференцията използваха около 100 от тях, а останалите остават в Регионалния исторически музей – Разград, каза за „Екип 7” Надя Захариева.

„Ще използваме подарените листовки за „лов на съкровища” при посещенията на деца, потвърди Галена Радославова, директор на РИМ – Разград. Тя разказа че във втория конферентен ден, проведен на открито до крепостните стени на Абритус, са били създадени няколко работни групи, които са разисквали темата "Как музей „Абритус” да подобри своите приходи". „Колеги от различни музеи, фондации и сдружения споделиха своя опит и направиха предложения как да привлечем още по-големия интерес на децата към музея”, допълни Радославова.

Даниела НЕДЕЛЧЕВА