shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Незаконното сметище в Цар Калоян продължава да си расте
11 June 2018

Близо година след като от Община Цар Калоян обещаха, че незаконното сметище вляво от пътя за Ветово ще бъде почистено, от там не е събран дори един боклук. Нещо повече отпадъците стават все повече и повече. Това алармираха жители на града, като уточниха че този път освен нас са уведомили и Регионалната инспекция по околната среда и водите, включително и със снимков материал.


11_06_2018_car--6.jpgЗа проблема за първи път „Екип 7“ беше сигнализиран през август миналата година.

Тогава наши читатели съобщиха, се камарите с отпадъци се трупат върху скат, в чието подножие има населени къщи.

Боклуците се изсипват в края на улицата над Центъра за настаняване от семеен тип с трактори и камиони, както от граждани, така и от фирми от града. А живеещите в района хора към днешна дата продължават да се притесняват, че при по-силен дъжд, сметта ще се свлече към домовете им.

Миналия август в отговор на наше запитване, заместник-кметът на Цар Калоян Найден Късов призна, че е запознат с проблема, защото той не датирал от вчера, а откакто е закрито общинското депо. Твърдеше, че периодично от Общината извършват контрол и проверки, извозват сметта с техника, поставили били и предупредителни табели, но никой не ги спазвал. Причината - цената за допълнителен контейнер за строителни отпадъци била непосилна за повечето хора и затова те предпочитали да изхвърлят боклука си без да плащат.

Късов изрази и мнение, че няма опасност отпадъците да се свлекат върху къщите, тъй като те се намирали на около 150 метра от нерегламентираното сметище. Но пък обеща да включи замърсения терен като точка в картата на инициативата на БиТиВи „Да изчистим България заедно“.

Въпросната национална кампания се проведе на 16 септември миналата година, според живеещите в близост хора обаче от там не е бил махнат и един боклук. Нито на обещаната дата, нито след това.

Надяват се, че сега поне от РИОСВ-Русе ще вземат отношение по проблема и около къщите им най-после ще стане една идея по-чисто.

Мила КЮЛЮМОВА