shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.02.2019 г.
ekip7-small-2019-2-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
В Разград подготвят мюзикъл по романи на Жоржи Амаду
11 June 2018

Мюзикълът "Пастири на нощта" е най-новият проект на Театрално-музикалния център /ТМЦ/ в Разград. В него за първи път ще бъдат ангажирани и всички актьори, танцьори и музиканти от трите културни институции, които са обединени в ТМЦ: ДТ "Антон Страшимиров" /в който има и няколко млади талантливи попълнения/, Сцена "Назъм Хикмет и Разградска филхармония "Проф. Димитър Ненов".


11_06_2018_teatur.jpg11_06_2018_madolev.jpg

11_06_2018_kaludov.jpg11_06_2018_dimitrov.jpgСпектакълът е по либрето от два романа на големия бразилски и световен писател Жоржи Амаду - "Пастири на нощта" и "Старите моряци". Сценарият е писан десетина години от Андрей Калудов, който ще бъде и режисьор на мюзикъла. В събота се състоя и първата репетиция на творческия състав, който ще участва в музикалния спектакъл, с което на практика беше даден старт на амбициозния проект.

"Много ми се иска всички да разберат огромната отговорност, която поемаме, защото този проект ще бъде сложен като координация, изпълнение, декор и като отношение към изкуството. Много ми се иска максимален професионализъм, максимално отдаване", заяви пред участниците директорът на ТМЦ Тодор Мадолев. След това Андрей Калудов припомни кой е Жоржи Амаду, етапите в живота и творчеството му. После съобщи, че няма държава в света, в която да не е издаван негов роман. Калудов специално отбеляза, че досега по произведение на Амаду не е имало мюзикъл и Разград е първото място, където това ще се случи.

Тъй като значително място в този жанр заема музиката, голяма е ролята на нейния автор. А това е популярният композитор Стефан Димитров, който в събота също бе на първата репетиция. Пред журналисти той изрази увереност, че мюзикълът ще стане много интересен и като текст, и като музика. Засега той включва десет песни и няколко танца, които ще имат латиноамерикански характер. Стефан Димитров анонсира, че със солови изпълнения ще участват Кристина Димитрова, Робин Кафалиев, Латинка Петрова, Прея...

Предвижда се премиерата на "Пастири на нощта" да бъде през септември.


Димитър КИРИЛОВ