Търсене

Начало Оживление С впечатляващи концерти пианистите от МШ „Илия Бърнев“ закриха годината
С впечатляващи концерти пианистите от МШ „Илия Бърнев“ закриха годината
12 June 2018

В своеобразна столица на класическата музика се превърна в събота Разград.

Произведения на Бах, Бетовен, Бизе, Моцарт, Глинка, Чакайовски, Мирзалис, Шуман, Манфред Шмид, Шуберт, Шопен, Рахманинов, Григ, Гершуин, Клайдерман, Панчо Владигеров и други световноизвестни композитори и пианисти звучаха в два от културните центрове на града - в залата на Стария театър и в Музикалния дом „Екатерина и Димитър Бърневи“.

13_06_2018_6kola.jpg

Там с богати летни продукции учебната година изпратиха класовете по пиано на преподавателките Галина Героева и Нина Георгиева към МШ „Илия Бърнев“ към НЧ „Развитие 1869“.

Едва петгодишна бе най-малката изпълнителка – Ивелина Атанасова, която все още ходи на детска градина, изсвири две популярни детски песнички. На нея се падна и задачата да открие концерта, подготвен от музикалната педагожка Галина Героева и нейните възпитаници.

13_06_2018_6kola1.jpg

Със солови изпълнения и в ансамбли на четири ръце върху черно-белите клавиши наученото през годината в събота показаха близо 40 малки пианисти. Гостите на двата концерта имаха възможност да се насладят и на лауреатите и носители на награди от национални и международни конкурси, подготвени от двете преподавателки.

13_06_2018_6kola2.jpgТова че са били отличени заслужено и пред публиката в Разград показаха Невена Цанкова, Цветимила Георгиева, Славена Петкова, Дерия Генджева, Кристина Дончева и Християна Наковска от класа на Галина Героева, както и призьорите на Нина Георгиева - Ивана Хосровян, Стилияна Димитрова, Дебора Белчева, Вероника Гъркова и Мелиса Колева.

Едно новосформирано клавирно дуо, обединяващо труда на двете педагожки, взе участие и в двата съботни концерта и си спечели аплодисментите на публиката.

Красимира Дончева и Ахмед Емиров никога не са се занимавали с музика, децата им обаче са отлични пианисти със сериозни постижения зад гръба си. И именно децата им – Кристина Дончева, ученичка на Галина Героева, и Сезер Емиров, възпитаник на Нина Георгиева, са им помогнали да се подготвят за предизвикателството. А те се справиха с него без грешка, така като че ли цял живот на свирили на пиано.

Мила КЮЛЮМОВА