shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
За „Лудогорец“, качеството на пътищата и още нещо…
12 June 2018

Единадесет часа вечерта е. Автобусът от София към Разград е почти празен. Четиримата пътници в него едва сдържат очите си отворени. Настанала е гробна тишина, тихо се чува само гласът на радиоводещия. Дори в тъмнината обаче не остава незабелязан големият стикер, залепен над шофьорското място.


13_06_2018_fen_2.jpg13_06_2018_fen_1.jpg

С големи букви и едър шрифт в зелено на бял фон е изписано „Лудогорец“. Благодарение на него атмосферата от родния Разград се усеща още на столичната автогара. Но кой го е поставил? Относно този и други въпроси разговарях с Васко Събев – разградчанинът, който по професия е шофьор, а по душа – спортен запалянко.

От 43 години той се е отдал на пътешествия, споделяйки вярването, че човек е човек, когато е на път. Португалия, Русия, Казахстан, Македония, Гърция са само част от местата, на които е бил. Съжалява единствено, че не е успял да стигне до Америка, Англия и Китай.

По образование е машиностроител, но с усмивка казва, че тази сфера е близка до професията му – автобусен шофьор, защото става въпрос все за машини.

И за да предаде собствен почерк на автобуса, в който прекарва повече от пет часа дневно, преди месец решава да сподели с пътниците страстта си към местния футболен тим като залепя стикера. „Аз съм лют фен на „Лудогорец“, казва Васко, който подкрепя отбора далеч преди влизането му в професионалния футболен елит. Определя себе си като левскар по рождение, но нямало как да остане равнодушен, когато родният тим жъне успехи не само по родните терени.

В семейството му обаче „Лудогорец“ има съдбоносна роля, именно страстта около отбора събира заедно сина му и снаха му, а днес те предават любовта към футбола и на дъщеря си.

С насмешка „лютият фен“ подхожда към изказването на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, че титлата на „Лудогорец“ е капарирана.

„Всеки има правото да се изказва. Ако е капарирано, то е, защото сме добри. Резултатите говорят сами по себе си“, смята шофьорът. Но друга е темата, която го тревожи. След инцидентите с пострадали униформени сили на реда по време на футболни двубои, Васко заявява, че спортът не е театър и не трябва да се стига до войни. За пример дава феновете от Разград, които не обиждат и нападат феновете на други отбори.

И тъй като пътят е дълъг, нямаше как да не поговорим и за завишения контрол около безопасността на пътниците в автобусите. След катастрофата на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха шестима души, слагането на колан вече се контролира по-стриктно. В автобуса отскоро може да бъде прочетено напомнянето, че отговорността относно поставянето на обезопасителния колан носят пътниците. Според Васко обаче това не е ефективен метод, защото хората нямат навици да го слагат. „Как да го поставя на бременна жена или на възрастен човек? – пита той. Първо трябвало да се направят пътищата. „Силни сме да глобяваме, без да разсъждаваме. Колко години трябва да чакаме, докато ни направят 500 километра магистрала?! Дълги години се движа по този маршрут и нищо не се е променило“, смята дългогодишният водач и допълва, че приоритет в държавната политика трябва да е изграждането на качествени пътища.

Пътят пред нас се скъси още малко. С цялото тяло се усеща всяка дупка, всяка неравност по пътя. За да направи пътуването по-приятно и за да ме убеди в правотата на думите си, Васко пуска диск, на който са записани песни за „Лудогорец“. Докато Деси Слава пее стих от химна на клуба „Все нагоре към върха. Вчера, утре и сега. Не момчета, а орли. Победители!“, той със задоволство обобщава: „Ето това е!“.


Десислава СТЕФАНОВА