shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Димитър Петров взе награда от национален конкурс за вълшебна приказка
12 June 2018

Обявени бяха резултатите от първия национален конкурс за вълшебна авторска приказка на тема „Гора вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“. Участниците в него бяха 116, мнозина от които са изявени с книги и драматургични произведения, като представените творби бяха 205. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“, домакин бе къщата музей „Гео Милев“.


13_06_2018_prikazka.jpgНосителят на втората награда в конкурса е разградчанин. Това е публицистът, белетристът, етнографът и поетът Димитър Петров. Тази година е творчески щастлива за него, защото малко преди това той получи специалната награда в поетичния конкурс „Горчиво вино“ на град Петрич със стихотворението си „Църква за двама“, а в своя втори брой списание „Везни“ отпечата цикъл негови стихотворения. Излизащият пък в Русе алманах „Брод“ запозна наскоро читателите си с три от разказите му.

Под стария дъб в къщата музей в Стара Загора, който като малък е засадил сам Гео Милев, Димитър Петров получи поредното за Разград отличие. Прочетена пред многобройната публика, приказката му „Царският зет с трите имена“, накара зам.-кмета на общината да разкрие пред автора идеята, че творбата му ще бъде драматизирана и поставена на сцената на Старозагорския куклен театър. Една творба, в която читателите, да се надяваме и малките любители на кукления театър, ще тръгнат заедно с приказния герой да вършат добро.

Организацията на конкурса предвижда издаването на отличените творби в специален сборник, който ще бъде готов до шест месеца.

Иван ДЖЕБАРОВ