shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
Журналистка от „Екип 7“ взе наградата за разследваща журналистика на българските регионални медии
12 June 2018

Журналистката от вестник „Екип 7“ Милена Кюлюмова е един от шестимата носители на тазгодишните награди за регионална журналистика „Св. Константин Кирил Философ“. Острото перо на областното регионално издание получи приза в раздела „Разследваща журналистика“ за материала „Властта в Цар Калоян забрави за смъртоносния потоп“.

13_06_2018_barm.jpg

13_06_2018_mila.jpgВръчването на петнадесетите награди на Българската асоциация на регионалните медии /БАРМ/ се състоя в индустриалното сърце на Великотърновска област – Горна Оряховица.

Това всъщност са единствените национални награди за журналистика, които се присъждат в България в момента.

За тазгодишните отличия се конкурираха 32-ма журналисти от всички краища на страната.

Авторските материали и фотографии оценява жури с председател писателя Димитър Недков и членове – Алексения Димитрова, единственият носител от България на най-престижната награда „Пулицър“, и Здравка Маслянкова от БНР, Велико Търново, която е носител на почти всички български награди за регионална журналистика.

За официалната церемония по връчване на годишните награди на БАРМ, цветът на българската журналистика се събра в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Наградата на Милена Кюлюмова за разследваща журналистика получи главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев, заради невъзможността на авторката да присъства лично на награждаването.

„Уважаеми колеги, бъдете сигурни, че бъдещето на българската журналистиката е на регионалните медии. Всички работим в тежка социално-икономическа среда, но стискайте зъби, трудете се здраво, бъдете смели и не се съмнявайте, че хубавото тепърва предстои“, каза в приветствието си към колегите от страната Ханчев, който пък през 2015 година получи награда на БАРМ за цялостен принос за развитието на регионалния печат у нас.

Голямата награда за журналистическо майсторство – статуетката „Св. Константин Кирил Философ“ на скулптора Емил Пенчев, получи Божидара Ангелова от вестник „Нов живот“, Кърджали за поредицата материали „Каскада „Горна Арда“ - много пари за нищо“.

В категория „Коментар“ първа награда спечели Георги Русинов от бургаския вестник „Черноморски фар“ за материала „Денят, в който фейсбук замени журналистиката, е денят, в който тя умря“

Под бурните аплодисменти на своите съграждани Елена Велкова от вестник „Седмицата“ грабна приза в категория „Очерк“ с материала „Горнооряховски художник е един от последните дюкмеджии в България“.

Най-висока оценка в категория „Интервю“ получи Пламен Калинов от русенския вестник „Бряг“ за „Истината може да бъде чута тогава, когато е изречена с любов“.

И както е известно в гилдията, че една снимка е равна на 1000 думи, наградата за „Фотожурналистика“ грабна Петко Тодоров от вестник Конкурент, Враца за уловен миг от природната стихия в града със заглавие „Ураган помля Враца“.

Освен специално изработените плакети, носителите на първа награда получиха финансово поощрение и подаръци от спонсорите.


Антония КИРИЛОВА