shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.03.2019 г.
ekip7-small-2019-3-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_2019_170x236.png
 
Начало
„Капанци“ от Гецово със златен медал от Балкански шампионат по фолклор
12 June 2018

 

Със златен медал откриха сезона самодейците от Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“ към Народно читалище „Просвета 1883“ в село Гецово. 26 певци и танцьори от състава станаха лауреати в VII Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2018“.Форумът се организира от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF, „Euro Folk Academy“ и Община Хисаря.

13_06_2018_kapanci.jpg

В четиридневното фолклорно събитие участваха повече от 2000 изпълнители от 220 колектива от България, Русия, Румъния и Естония. Тяхното сценично представяне оценява жури, съставено от маестро Георги Янков – музикален специалист, Валентин Халваджиев – хореограф, доц. д-р Добромир Митев – преподавател по акордеон в Националната музикална академия в София и Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на основния медиен партньор на шампионата – интернет телевизия „Еврофолк“.

Самодейците от Гецово участваха в категорията за автентичен фолклор и изнесоха програмата „Капанско веселие“ на сцената на Народно читалище „Иван Вазов – 1904“ в Хисаря. Съхраненият самобитен капански фолклор донесе на състава златен медал от Балканския шампионат по фолклор. Ансамбълът, с ръководител Веска Димова, получи грамота като лауреат в седмото издание и отличие за принос в съхраняването и развитието на балканските традиционни изкуства. „Капанци“ получиха препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор „World Folk 2018“.

Самодейците участваха в съпътстващата част на конкурса, която включваше дефиле на съставите, конкурс за традиционни хлябове и фотоизложба.

Изявата си в Балканския шампионат гецовлии съчетаха с посещение на туристически забележителности, сред които къщата музей на Иван Вазов и Девическия манастир в Сопот, розоварната и фермата за щрауси в Скобелево, Павел баня.

Антония КИРИЛОВА