Търсене

Начало Новини Над 100 000 000 лева земеделски субсидии са изплатени миналата година
Над 100 000 000 лева земеделски субсидии са изплатени миналата година
12 June 2018

Над 100 000 000 лева земеделски субсидии са изплатени в Лудогорието през 2017 година, съобщи шефът на Областната дирекция на ДФ "Земеделие" в Разград д-р Айдън Велиев. Сумите включват средствата за сектора от Европейския фонд за гарантиране в земеделието /ЕФГЗ/ и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони /ЕЗФРСР/.


В схемите за директни плащания, които са първия стълб, попадат производителите - индивидуални, ЕТ, кооперации и дружества под различна форма, които обработват общо 1 450 000 декара земеделска земя на територията на цялата Разградска област. Около 80 лв./дка е средният размер на субсидията, като за най-масовите зърнени култури тя е 40-50 лв./дка. За да са конкурентни на пазара обаче малките производители вече масово се ориентират към отглеждането на плодове и зеленчуци, като субсидията при овощните насаждения /например за череши/ достига до 200 лв./дка.

Най-активни във втория стълб - ЕЗФРСР, в региона миналата година са били общините Кубрат, Завет, Самуил, които реализират проекти за обновяване на улици, зелени пространства, изграждане на детски и спортни площадки, зали, места за отдих и други. Тук целта е тези населени места да станат по-привлекателни и хората да останат да живеят и работят там, а както е известно земеделието е най-развитият сектор в нашия край. Субсидии по този стълб са получили и юридически лица - частни фирми.

Д-р Айдън Велиев допълни, че през предходната 2016 година изплатените субсидии са на стойност над 85 000 000 лева. Причината за нарастването на европейското подпомагане е, че все повече хора се активизират и кандидатстват по различни програми. А целта е да се стимулират все повече малките земеделски производители.


Димитър КИРИЛОВ